AAA

POLITIKA | 24.06.2022 12:25 > 24.06 12:26

Nedeljkov: Glasanje u Velikom Trnovcu može da se ponavlja u nedogled

Direktor posmatračke misije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je danas da glasanje na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu može da se ponavlja u nedogled.

Nedeljkov je agenciji Beta kazao da pet puta ponavljanje glasanja u Velikom Trnovcu nije problem izbornog procesa već politički problem i da će se glasanje ponavljati koliko god to budu hteli politički akteri.
"Okolnosti koje je izborni zakon dao u zaštiti izbornog prava sada se koriste za kreiranje političkog pritiska. Kvalitet izbora u Velikom Trnovcu trebalo bi posmatrati kao kvalitet u bilo kom ruralnom mestu u Srbiji bez obzira na etnički sastav stanovništva, koje se oslikava u veoma lošem i nepripremljenom radu biračkih odbora. Da imamo članove biračkih odbora od integriteta, u Srbiji bismo imali znatno bolji izborni proces tokom samog izbornog dana", ocenio je direktor CRTE.

Dodao je da izmenama izbornog zakona opštinske i republička izborna komisija imaju ovlašćenja da uočene nepravilnosti na biračkom mestu regulišu poništavanjem glasanja.

"U slučaju da postoji politički interes i da se neko od aktera žali na te odluke dolazi do usporavanja čitavog procesa jer sada, po novom zakonu, o ponavljanju izbora se odlučuje na tri nivoa i na sva tri nivoa može da se uloži prigovor, tako da se prigovor na jednom biračkom mestu rešava u roku od mesec dana", objasnio je Nedeljkov.

Nepravilnosti koje su vidjene u Velikom Trnovcu 3. aprila, naveo je direktor CTE, naši posmatrači su detektovali na više od 400 biračkih mesta u Srbiji, ali na tim mestima nije postojao politički interes stranaka da u zapisnike istaknu uočene nepravilnosti zbog kojih bi RIK poništio glasanje.

"U Velikom Trnovcu je sada drugačija situacija jer postoji suprotstavljeni interes koalicije Albanaca Doline i Socijalističke partije Srbije (SPS), koji se bore za osvajanje poslaničkog mandata. I sada, političke partije koje ne mogu da osvoje dovoljan broj glasova da bi osvojile mandat, na jedan maliciozan način koriste sve mehanizme koje im zakon nudi kako bi praktično sabotirale proces izbora", naglasio je Nedeljkov.

Po njegovim rečima, dešavanja na biračkom mestu u Velikom Trnovcu sada se koriste da bi se skrenula pažnja s velikih problema koji opterećuju demokratičnost i slobodu izbora u Srbiji.

"Izborni proces u Srbiji je opterećen pritiscima na gradjane i značajnim zloupotrebama funkcija u kampanji od strane onih koji su kandidati i državni funkcioneri u isto vreme. Izbore u Srbiji karakteriše i apsolutni izostanak medijskog pluralizma, zbog čega gradjani ostaju uskraćeni za osnovne informacije o političkim kandidatima", zaključio je Raša Nedeljkov.

Na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu, u četvrtak nije održano glasanje jer članovi biračkog odbora nisu mogli da se dogovore na koji način će kontrolisati lična dokumenta glasača.

Izborna komisija će naknadno odrediti datum kada će stanovnici Velikog Trnovca peti put izaći na glasanje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.