AAA

POLITIKA | 25.06.2022 12:45 > 25.06 13:22

Vučić o vaučerima za godišnje odmore, zahtevima za sankcije Rusiji, prisluškivanju, opasnostima od svetskog rata.

  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
  • (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će oko 200.000 gradjana steći pravo da od države dobiju vaučer od 15.000 dinara za godišnji odmor.

Vučić je rekao da pravo na to imaju penzioneri, nezaposleni, djaci, studenti, korisnici svih vrsta pomoći, porodice palog borca ili invalida, kao i zaposleni čija primanja ne prelaze 70.000 dinara.

"Oni će imati pravo da od svoje države dobiju vaučere od 15.000 dinara, 200 hiljada lica ima pravo na ovo, dajemo tri milijarde dinara u kešu gradjanima samo da provedu deo odmora na teritoriji Srbije", rekao je Vučić.
On je zamolio ljude da razmisle, da deo odmora provedu u Srbiji i dodao da očekuje ogromno interesovanje za tu meru koja za cilj ima pre svega upoznavanje s lepotama zemlje.


Vučić: Na samitu EU i Zapadnog Balkana 16 članica Unije tražilo da uvedemo sankcije 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na samitu lidera EU i Zapadnog Balkana 16 od 27 članica Unije direktno ili indirektno govorilo o neophodnosti pridruživanja Srbije sankcijama protiv Rusije, ali da to ne znači da Beograd treba da napusti evropski put.

Tokom obraćanja javnosti iz predsedništva Srbije, Vučić je rekao da su oni koji su kritikovali odnos Beograda prema Rusiji "birali reči i način" jer su "želeli da pokažu poštovanje prema Srbiji".

"Želeli su da pokažu poštovanje prema Srbiji, a ja znam koliki je bes mnogih od njih prema nama. Jedan deo EU je u direktnom ratu protiv Rusije. Kako očekujete da neko ko snabdeva Ukrajinu oružjem misli nešto pozitivno o Srbiji", kazao je Vučić.

Naveo je da je EU "htela da pošalje poruku da želi da primi Ukrajinu i Moldaviju, kako bi se znalo da je izabrala stranu u ratnom sukobu", ali je i kritikovao takav stav Unije jer "Srbiji deset godina govore da im ne treba novi Kipar u Evropi".

"Balkan nije bio suštinska tema na samitu. Velika vest iz Brisela tog dana je bila Ukrajina. Nama deset godina govore da im ne treba novi Kipar u Evropi i da zato moramo da rešimo pitanje Kosova, a sad vidite da 'tri Kipra' mogu da dobiju mnogo više. To govori da je politika uvek presudna", dodao je.

Vučić je rekao da je mađarski premijer Viktor Orban na samitu izneo podatke "kojima je pokazao da su Srbija i Crna Gora u ekonomskom smislu mnogo spremnije" za članstvo u EU nego mnoge zemlje koje su primljene 2004. i 2007. godine, dodajući da je "politika uvek ta koja odlučuje".

Predsednik Srbije je kazao i da zbog pritisaka sa kojima se suočio na samitu u četvrtak, u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji, "ne treba ići u drugu krajnost".

"Vidim da u zemlji postoji velika histerija protiv EU, ali ne treba da pomislimo da možemo da imamo bolje partnere od onih iz EU ili da možemo da imamo neki drugi politički put. Nemojte da smetnete s uma da novac koji imamo imamo zahvaljujući ogromnom broju investicija, koje su u najvećem broju iz EU, i podršci koju imamo od Unije", kazao je Vučić.

Naveo je da to govori "zato što u politici mora da postoji racionalan pristup, i bar ponekad glas pragmatičnog pristupa koji vodi računa o interesima Srbije".

"Nama u stranim kompanijama radi 300.000, a indirektno 500.000 ljudi. Najveći deo tih kompanija, bar dve trećine, su firme iz EU. Iako oni ne žele da čuju koliko je nama važno da sami odlučujemo o uvođenju sankcija i koliko su nam i Kinezi i Rusi značajni, mi nastavljamo evropski put", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija na evropskom putu "mora mnogo toga da uradi do decembra", pre svega u oblasti vladavine prava.

Naveo je da je Srbija u decembru 2021. otvorila novi klaster u pristupnim pregovorima, da je tada bila "jedina koja je nešto dobila", i da "ne bi bilo fer da sada nešto dobije jer su Albanija i Severna Makedonija zaslužile da dobiju datum za otvaranje pregovora, a nisu".

"Mi smo daleko, daleko odmakli u odnosu na njih, ali je naše da pokažemo solidarnost sa bratskim makedonskim i prijateljskim albanskim narodom. To smo i uradili. Nadam se da u decembru možemo da napredujemo i da otvorimo novi klaster", rekao je Vučić.

Povodom stava kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin), koji je u intervjuu za Vašington post (The Washington Post) rekao da treba ubaciti obavezu uzajamnog priznanja u proces pregovora Srbije i EU o članstvu, Vučić je kazao da "ne može na silu da se menja pregovarački okvir".

"Mi imamo jasan pregovarački okvir, on je ustanovljen. Ne može sad Kurti da menja pregovarački okvir sa Srbijom jer je poželeo da se to postavi kao uslov. Da nije smešno, bilo bi tužno", kazao je Vučić.


Vučić: Zbog Rusa u NIS-u počeli da ucenjuju i drugi snabdevači naftomPredsednk Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u snabdevanju energentima najviše problema biti u obezbedjenju nafte jer su zbog većinskog vlasništava Gasproma nad Naftnom industrijom Srbije (NIS) i drugi snabdevači iračkom naftom iz Kirkuka počeli da ucenjuju.

"Problem sa naftom je veoma komplikovan, moramo da nadjemo zamenu za rusku naftu. Nafta može da dodje preko Jadranskog naftovoda, a pojedini koji snabdevaju naftom iz Kirkuka počeli su da ucenjuju zato što je Gasprom većinski vlasnik NIS-a i kažu da neće da saradjuju sa Rusima", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Dodao je da dve velike kompanije ne uvoze u Srbiju dizel i benzin jer im se ne isplati i da je "sve palo na NIS pa Rafinerija u Pančevu radi sa 100 odsto kapaciteta".

Vučić je rekao da ima problema i u obezbedjenju uglja i da je ugovoren po ceni u proseku po 75 evra po toni, ali da prevoz košta 235 evra po toni,"što nije normalno".

"Jurimo da ugovorimo sa Kinezima da kupimo milion tona uglja", rekao je Vučić.

Istakao je da su vesti o gasu "skupe, ali dobre" i da će do 15. oktobra biti obezbedjeno 500-600 miliona kubnih metara gasa, a da je cilj da se obezbedi 700 miliona da bi tokom dva meseca moglo da se iz skadišta zimi, kada je najveća potrošnja, izvlači 11 miliona dnevno.

On je rekao da se sada ugovara kupovina struje za zimu i da je veom skupa, a da to može da se plati "zahvaljujući finansijskoj stabilnosti".

Vučić: Ne pada mi na pamet da se bavim slučajem prisluškivanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu ne pada na pamet da se više bavi slučajem prisluškivanja, jer su taj slučaj preuzele državne institucije.

"Imam sačuvane snimke prisluškivanja, znam da su me slušali, ali mi ne pada na pamet da se time bavim, to će nadležni, za mene je taj slučaj završen", kazao je Vučić u predsedništvu.

Takodje je ponovio da se njegov brat (Andrej Vučić) nijednom nije čuo sa vlasnikom imanja "Jovanjica" Predragom Koluvijom.

"Kad se moj brat čuo sa Koluvijom pa nikad, to sudski nije dokazano, tu nema ništa", dodao je Vučić.


Vučić: Ako se ne uspostavi mir u Ukrajini, čeka nas veći rat od Drugog svetskog


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je danas da ne misli da Srbija neće imati nikakvih problema sa gasom, već veruje da će Srbija "imati manje problema sa gasom", ne precizirajući u odnosu na koga ili koji period.

On je odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja javnosti uzvratio pitanjem da li neko misli da je ministar ekonomije Nemačke glup što govori da će povećati cene gasa da bi se manje trošilo.

"Da li mislite da je (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen (von der Leyen) glupa, je li stvarno neko od vas to veruje, žena koja govori sedam jezika, mislite da je glupa pa kaže daj za dva stepena da smanjimo grejanje. I ljudi to razumeju na zapadu zato što su racionalni", istakao je predsednik.

"Ja to kažem, pošto će ponovo da prave spotove od toga za društvene mreže, odmah bi me o konopče obesili. Demonstracije na ulicama, šta smo dočekali u 21 veku. Šta smo dočekalo", rekao je Vučić.

On je upozorio da će ako ne bude mira u Ukrajini po okončanju borbi oko regiona Donbas, uslediti suroviji svetski rat nego što je bio Drugi svetski rat.

"Kada ovo oko Donbasa bude završeno, ako se tada ne uspostavi mir, imaćemo gori svetski rat nego što je bio Drugi svetski rat. To govori mali čovek sa Balkana pošto dobro znam i jedne i druge. Molim sve da pristupe stvaranju primirja, mira kada se završe borbe oko Donbasa, inače odosmo svi", kazao je Vučić.

Medije je nekoliko puta zamolio da pažljivo slušaju šta priča, a ne da prenose pogrešne informacije, kao što je vest da će "oni koji idu na more da se pitaju kako će da se greju", jer je tada mislio na rukovodstva nekih zemlja regiona, a ne na gradjane.

Ponovio je poziv gradjanima da letuju u Srbiji, a za sebe rekao da će možda da ode na more na dan ili dva, a možda i neće.

Vučić: Aranžman sa MMF-om uspešno završen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) uspešno završen.

"Savetodavni aranžman sa MMF-om je uspešno završen, to će oni saopštiti, ja nisam smeo, ali sam pomešao šta smem, a šta ne smem", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Dodao je da će penzije u dve tranše, od 1. novembra ove godine i 1. januara 2023. kumulativno biti povećane 19,1 odsto, da će plate u javnom sektoru biti povećane dvocifreno, kao i da će minimalac rasti više nego te plate, a da će poslodavcima biti pružena pomoć, oslobadjanjem od nekih dažbina.

Očekuje se da privredni rast u drugom kvartalu, prema njegovim rečima, bude četiri odsto i da ga najviše nosi rast u uslugama, gradjevinarstvu i poljoprivredi. Medjugodišnja inflacija će, kako je rekao, iznositi izmedju devet i 9,2 odsto.

On je rekao da su devizne rezerve 14,6 milijardi evra, da su direktne strane investicije 1,417 milijardi, što je dobro obizirom na rat u Ukrajini jer su prošle godine za isti period od šest meseci bile 1,6 milijardi evra.

Srbija, prema njegovim rečima, ima manji javni dug od skoro svih, osim od dve-tri države Evrope.

I hrane će, kako je ocenio, biti dovoljno, pa da gradjni ne treba da je kupuju "za zalihe koje će se bacati".

Istakao je da će ostaviti zalihe od 70 odsto iz ovogodišnjeg roda u poljoprivredi jer se računa na "ludilo" u tražnji za tim proizvodima.

Vučić je rekao da će "gledati da se minimalno povećaju cene struje i gasa".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.