AAA

POLITIKA | 29.06.2022 11:05 > 29.06 14:34

Brnabić i Abazović: Počinje nova era u odnosima Srbije i Crne Gore

  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Šefovi vlada Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Dritan Abazović ocenili su posle razgovora danas u Beogradu da je vreme da se okrene novi list u odnosima dve zemlje koji su godinama bili narušeni zbog brojnih otvorenih pitanja.

Premijeri su se založili za popravljanje odnosa na svim nivoima, navodeći da se propušta potencijal saradnje dve vrlo bliske države, te da će to biti posebno važno u narednom periodu kada se na tlu Evrope očekuju ekonomska i energetska kriza kao posledice invazije Rusije na Ukrajinu.

"Mi smo danas ovde da okrenemo novi list i da podignemo naše političke, ali i generalno odnose dve zemlje na najveći mogući nivo", rekao je danas novinarima Abazović u Palati Srbija nakon sastanka sa Brnabić i dodao da je zbog bliskosti dve zemlje "neprirodno" da Srbija i Crna Gora budu u "šumu komunikacije".
Novi ciklus odnosa, dodao je, podrazumevao bi da se svim otvorenim pitanjima pristupi na odgovoran način i da budu zatvorena u korist gradjana.

"Verujem da ne postoji pitanje koje je značajnije od odnosa dve države, koje je nemoguće rešiti ako postoji dobra volja i verujte ja tu dobru volju ovde osećam", istakao je premijer Crne Gore.

Izjavio je da su tokom razgovora dominirale ekonomske teme, ali i sporna pitanja poput izručenja Svetozara Marovića Crnoj Gori, zaustavljanja crnogorskih poslanika na srpskoj granici i povratak ambasadora u obe zemlje.

"Dobili smo uveravanja da će se isporuke hrane koja je potrebna Crnoj Gori, koja je uvoznik, dešavati bez ikakvih restrikcija i to je olakšavajuća okolnost, verujemo da će se na tlu Evrope postići mir i da kriza neće biti u većem obimu, ali odgovoran pristup obe Vlade je da budemo spremni i za scenarije koji nisu toliko dobri", istakao je Abazović.

Osim strateški važnih infrastrukturnih projekata, Abazović je naveo da Srbija treba da dobije mogućnost da počne da koristi i luku Bar za biznis.

Rekao je da u susret krizi i letnjoj sezoni, Temeljni ugovor nije goruća tema, te da će se to rešiti mirno.

"Ja sam premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu i to znači da će sve verske zajednice imati isti tretman, nijednom pitanju ne dajem veći značaj nego što zaslužuje", istakao je.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da će današnja poseta predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića biti korak "ka resetovanju" odnosa dve zemlje.

Nadam se da ćemo uspeti da resetujemo odnose izmedju Srbije i Crne Gore i udjemo u eru dobrih odnosa, najboljih mogićih, rekla je Brnabić novinarima.

"Nemamo bližih ni politički ni ekonomski, ni što se tiče ljudi, povezuju nas sve vrste odnosa, a nekako se nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja", rekla je Brnabić i dodala da je Srbija otvorena za rešavanje tih pitanja i poboljšanje odnosa.

"Definisali smo neka pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja direktno mogu da uticu na poboljšanje privrednih odnosa", rekla je Brnabić.

Dodala je da izmedju dve zemlje ne postoji direktni platni promet, već ide putem posredničkih banaka, što komplikuje poslovanje.

Najvažnije teme o kojima su razgovarali, kako je navela, bile su hrana, energenti i infrastrukturno povezivanje.

"Dok mi imamo hrane i naši partneri i prijatelji u regionu će imati hrane, a Srbija ima dovoljno hrane", navela je.

Kada je reč o energentima, postoji "ogroman potencijal za saradnju", ukazala je premijerka Srbije.

Ona je istakla da očekuje da će se ambasadori dve zemlje vratiti u Beograd i Podgoricu uskoro, a da je danas prvi put čula da su na srpskim granicama zaustavljani crnogorski poslanici, te da veruje da će biti rešeno.

Njih dvoje založili su se i za zajedničku energetsku u politiku, za šta je Brnabić navela da će biti diskutovano kroz inicijativu Otvoreni Balkan, u koju Crna Gora još uvek nije uključena. Premijerka Srbije iznela je tokom sastanka rezultate i ciljeve te inicijative, a premijer Abazović je istakao da još razmatra konkretne koristi priključenja za Crnu Goru.

Odnose Crne Gore i Srbije opterećuje nekoliko otvorenih pitanja, medju kojima su priključivanje Crne Gore inicijativi Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što su tačke sporenja i unutar same crnogorske vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je ranije saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) uskladile Nacrt Temeljnog ugovora. Taj dokument predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljnji ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC.

U Nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države. Ostavljena je i mogućnost uvođenja veronauke u školama.

Medju pitanjima koja duže vreme opterećuju odnose dve zemlje su i izručenje Podgorici bivšeg predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obe zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su u junu prošle godine glasali za usvajanje rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.