AAA

POLITIKA | 30.06.2022 13:00 > 30.06 13:35

Premijer Crne Gore se u Beogradu sastao sa srpskim patrijarhom Porfirijem

  • BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica
  • BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica
  • BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

 Premijer Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas u Beogradu sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

Očekuje se da će tema razgovora biti Temeljni ugovor koji vlada Crne Gore treba da potpiše sa SPC.
Abazovićev kabinet ranije je saopštio da su radne grupe vade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dve strane treba da potpišu.

Usaglašena radna verzija Temeljnog ugovora biće prosleđena radnim telima vlade Crne Gore, u skladu sa uobičajenom procedurom.

Premijer Crne Gore, koji boravi u poseti Beogradu, juče se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a jutors sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.
Porfirije: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, kruna normalizacije odnosa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da je u razgovorima sa Vladom Crne Gore postignuta saglasnost oko teksta Temeljnog ugovora.

Porfirije je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazoviće u zgradi Patrijaršije u Beogradu ocenio da bi usvajanje tog dokumenta moglo da predstavlja "krunu" normalizacije odnosa Crne Gore i SPC.

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god da ima jurisdikciju, apsolutno poštuje zakone te države, zaključili smo da je, kao u svim državama gde naša crkva postoji, važno da odnosi sa Crnom Gorom budu regulisani ugovorom", kazao je partijarh novinarima.

On je podsetio da je izrada Temeljnog ugovora počela 2012. godine a da se kako je rekao, posle zastoja i problema, u prethodnih godinu dana ušlo u završnu fazu izrade tog dokumenta.

"U ovom trenutku mogu reći da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora s tim što se moraju ispoštovati procedure i kada je reč o državi Crnoj Gori i o crkvi. Postojeći tekst mora da prodje kroz Sinod SPC i da kao takav bude potvrdjen a onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja što bi kad se završi, mogla da bude kruna normalizacije odnosa naše crkve i države Crne Gore", rekao je Porfirije.

Dodao je da SPC nije "niti tražila niti očekivala" da tim ugovorom dobije "bilo šta više od bilo kog gradjanina Crne Gore, bez obzira kojoj naciji ili verskoj zajednici pripada".

"Isto tako se podrazumeva da ne može pristati ni da ima bilo šta manje od bilo koga drugog a ovaj ugovor nam obezbedjuje upravo takav status", rekao je patrijarh SPC.
Abazović: Želim da se pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora završi na najbolji način

 Premijer Crne Gore Dritan Abazović izrazio je danas nadu da će potpisivanje Temeljnog ugovora biti završeno "na najbolji mogući način" i da će Vlada Crne Gore dati svoj doprinos.

"Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i pokušaćemo da damo doprinos tome. Očekujem da ako sve prodje kako treba, ne želim ništa da prejudiciram, i to pitanje bude stavljeno 'ad akta' na najbolji mogući način", izjavio je Abazović posle sastanka sa srpskim patrijarhom Porfirijem u Patrijaršiji u Beogradu.

Dodao je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, a da datum tek treba da bude dogovoren.

"Razumem da u Crnoj Gori postoje stavovi koji su suprotni, postoje kritike. Želim da iskažem u ime Vlade da mi moramo da idemo drugačijim putem. Put gde su svi nezadovoljni, gde su stalno tendencije stvaranja podela, to nije put progresa nijednog društva i ova Vlada tome neće davati doprinos", naveo je.

Put koji vodi ka progresu, rekao je, je put u kome će svi poštovati zakone, Ustav, medjunarodno pravo i načelo odvojenosti verskih zajednica od države.

Dodao je da "svako treba da radi svoj posao" i da crkva i država ne treba medjusobno da se mešaju u unutrašnja pitanja.

Odnose Crne Gore i Srbije opterećuje nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što su tačke sporenja i unutar same crnogorske vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je ranije saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) uskladile Nacrt Temeljnog ugovora.

Taj dokument predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljnji ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC.

U Nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države.

Ostavljena je i mogućnost uvođenja veronauke u školama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.