AAA

POLITIKA | 25.07.2022 21:15 > 25.07 21:39

U Beogradu otvorena izložba fotografija o ratu u Ukrajini (VIDEO)

  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC

Povodom 150 dana od početka ruske agresije na Ukrajinu danas je u Beogradu otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom "Pozdrav iz Ukrajine" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u saradnji sa ambasadom Ukrajine.

Izložbu fotografija koje svedoče o posledicama ruske invazije na Ukrajinu u prostorijama Endžio HAB-a otvorio je ambasador te države u Srbiji Volodimir Tolkač zahvaljujući se prisutnim diplomatama i "svima koji ukrajinskom narodu čuvaju leđa i ulivaju poverenje u pobedu".

"Hvala vam za oružje, za džaveline, leoparde i himarse. Za humanitarnu pomoć, za političku i prosto ljudsku podršku", izjavio je Tolkač posetiocima izložbe.

Govor ambasadora ometala je grupa okupljenih ispred punog izložbenog prostora koja je razvila ruske zastave, fotografije nastalih tokom bombardovanja Srbije i pevajući "Vidovdan" i druge patriotske pesme kojim nisu dozvolili odavanje pošte minutom ćutanja žrtvama rata.

"Mi ne branimo samo Ukrajinu. Rusko rukovodstvo ni ne pokušava da sakrije da Ukrajinu smatra samo korakom ka sledećem napredovanju na Zapad. Imedju ostalog, gas i nafta oružje su koje puca na sve evropske zemlje", rekao je ambasador.

Tolkač je izjavio da udaljenost od Užgoroda do Subotice iznosi samo 343 kilometra i da je rastojanje izmedju "agresora i Srbije, zhvaljujući Ukrajini 1.350 km" te da nije bilo otpora Ukrajini "ruska čizma bi faktički bila na pragu Srbije".

"Izložba koju danas otvaramo osmišljena je da širi istinu o zločinima Putinovih neonacista i neostaljinista na našoj teritoriji. Ponosni Srbi imaju pravo da vide pravo lice Rusije, da shvate pretnje koje ona predstavlja po celo čovečanstvo", rekao je ambasador.

On je dodao da je "poslednji pokušaj da dokažu da postoji mogućnost dogovora uništen raketama u subotu u Odesi dan nakon što je postignut sporazum da se nahrani svet i omogući izvoz žitarica" i da je taj pokušaj "momentalno uništen napadom na žitarice u luci". 

Izložbi su prisustvovale brojne diplomate, medju kojima američki ambasador Kristofer Hil, šef Delegacije EU Emanuele Žofre i predstavnik Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper, ali i Nenad Čanak, Veran Marić, Biljana Stojković, Aida Ćorović i članovi organizacija civilnog društva u Srbiji.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.