AAA

POLITIKA | 26.07.2022 08:05 > 26.07 08:05

Šabić: Napad Vladimira Djukanovića (SNS) na novinara Vuka Cvijića je providan pokušaj zastrašivanja

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je napad funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Djukanovića na novinara NIN-a Vuka Cvijića "providan pokušaj zastrašivanja" ne samo njega već svih novinara koji imaju hrabrosti da pišu o kriminalu, korupciji, zlopotrebama i vezama pripadnika političke elite sa organizovanim kriminalom.

Šabić, koji je i predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, u pisanoj izjavi naglasio je da su Djukanovićeve objave na društvenim mrežama po kojima je Vuk Cvijić "lažov koji će odgovarati za svaku laž koju je napisao i izgovorio" zapravo "ničim potkrepljene besmislene insinuacije čiji jedini, neprikriveni cilj je zastrašivanje".
"Vuk Cvijić je profesionalac veran najboljim standardima novinarske profesije, autor niza ozbiljnih, analitičkih, činjenicama poptkrepljenih tekstova o raznim veoma delikatnim temama za koja je dobio prestižna priznanja obe nacionalne novinarske asocijacije i UNS i NUNS. Uz to je ilično hrabar, čvrst čovek koji je i do sada uspešno podnosio ne retke i potencijalno mnogo opasnije pritiske i zato nije nimalo verovatno da ga ovo može zastrašiti", ocenio je Šabić.

Dodao je da je Cvijić dao izuzetan doprinos istraživačkom novinarstvu pišući seriju tekstova o ugrožavanju javnog interesa u "Krušiku", kao i da poruka koju je Djukanović napisao na Tviteru nije bila upućena samo Cvijiću, već i drugim novinarima.

"Vlasti, čiji eksponent je Djukanović, smetaju slobodni mediji, ozbiljno i odgovorno novinarstvo, i ona nastoji da ih potkopa i onemogući ne birajući sredstva. Djukanovićev napad na Cvijića može biti i nagoveštaj serije sličnih. On je nedavno vredjao novinara 'Vremena' Nedima Sejdinovića a samo dan nakon pretnje Cvijiću sličnu poruku uputio je i novinaru Slobodanu Georgijevu, direktoru 'Newsmax Adria'", istakao je Šabić.

On je zaključio da su optužbe bez dokaza propraćene pretnjama, "izraz i potvrda neprihvatljivog odnosa vlasti prema slobodi izražavanja i slobodi medija", i da "zaslužuju osudu svakog ko se ne miri sa obesmišljavanjem ustavnih garancija demokratskih sloboda".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.