AAA

POLITIKA | 17.08.2022 16:45 > 17.08 20:02

Vučić: Srbiji nisu potrebne ničije baze, srpska vojska i policija nisu prešle administrativnu liniju(VIDEO)


Srbiji nisu potrebne bilo čije vojne baze, ona je vojno neutralna zemlja i želi sama da obezbedjuje svoj mir, zemlju i stanovništvo, izjavio je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

On je time odgovorio na pitanje novinara da li bi Beograd prihvatio ponudu da Rusija u Srbiji uspostavi vojnu bazu, a rekao je i da su potpuno netačne tvrdnje Prištine da su srpska vojska i policija prekršile, prešle administrativnu liniju s Kosovom.

Stoltenberg je na pitanje ima li NATO dokaza za navodno kršenje administrativne linije, uzvratio tako što je rekao da NATO deluje nepristrasno i neutralno i nikad neće biti umešan u bilo koji sukob zato što ima mandat UN da zajamči mir, bezbednost i slobodu kretanja za sve na Kosovu.
Vučić je naglasio da je "bila laž kao i o svemu drugom" takva tvrdnja Prištine, kao što kosovski zvaničnici, kako je rekao "već šest meseci lažu da će Srbija napasti nekoga u regionu, a niko nije rekao izvinite, iako se to nije i neće se dogoditi".

Vučić je rekao da je zahvalan NATO što se o tome uopšte i nije oglašavao.


Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu na konstruktivan razgovor sutra u Briselu(

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Beograd i Prištinu da se sutra "pozitivno i konstruktivno uključe u najnoviju rundu pregovora" u Briselu.

"To je prilika za Kosovo da pokaže da je odgovoran akter u evroatlantskoj zajednici", rekao je on nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ponovio je da je dijalog jedini način da dve strane reše probleme.

"Za NATO je važno da Beograd i Priština rešavaju razlike kroz dijalog, pronađu zajednički jezik i dođu do rešenja koja poštuju prava svih zajednica", rekao je on na konferenciji za medije u Briselu.

Pozdravio je što su se smirile tenzije na severu Kosova i rekao da je neophodno izbeći eskalaciju.

Kfor na Kosovu ima oko 3.700 vojnika i, dodao je, nastastavlja da prati situaciju.

Stoltenberg se ranije danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Stoltenberg: Beograd i Priština odgovorni za stanje na severu Kosova 

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je za poboljšanje situacije na severu Kosova potrebna odgovornost i Beograda i Prištine, kako bi se izbegla eskalacija.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Stoltenberg je ponovio da je Kfor spreman da interveniše kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosvu i naglasio da je konstruktivan dijalog jedini način
da se reše razlike.

"Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje", rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da Nato "pomno nastavlja da prati situaciju na terenu" i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.

Istakao je da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti saradnju kako bi se na Balkanu održali mir i bezbednost.

"Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere koje su neophodne da bi se obezbedila sigurna i bezbedna okolina i sloboda kretanja svih ljudi Kosova", rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu.

Generalni sekretar NATO istakao je i da je rsa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini, te da je važno da medjunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

"Napadi na nuklearnu elektranu predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost postrojenja. To podiže rizike od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja, a i medjunarodne zajednice", istakao je.


Vučić: Uloga Kfora i NATO na Kosovu značajna za Srbiju

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je za Srbiju značajna uloga Kfora i NATO na Kosovu i da će nastaviti da poštuje mandat Kfora.

"Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim javno-pravnim normama koje su proklamovale UN, veruje da će Srbija uvek moći da naidje na razumevanje i želju (Jensa) Stoltenberga, Kfor i NATO da se obezbede mir i stabilnost", rekao je Vučić posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom rekao da je pozicija Srbije da će se držati "međunarodnog javnog prava, rezolucije UN, Povelje UN, Briselskog sporazuma" i "svega onoga što je potpisano".

On je rekao da je sa Stoltenbergom razgovarao o situaciji i incidentima na severu Kosova. Zahvalio je generalnom sekretaru NATO na tome što je želeo da sasluša poziciju Srbije i dodao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

Vučić je rekao da misli da Srbija nije napravila nikakvu provokaciju ni incident.

Naveo je da je dostavio "listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever" Kosova, za koje je naveo da su "morale da imaju dozvolu i saglasnost i saglasnost četiri gradonačelnika i NATO, a nikada nisu". Vučić je dodao da je dostavio i spisak "svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo".

U vezi sa odnosima Srbije i saveza NATO, Vučić je rekao da je Stoltenbergu istakao da je Srbija vojno neutralno zemlja i da se u tom smislu neće opredeljivati, ali je dodao da Srbija želi učvršćivanje saradnje sa Kforom i NATO.
Vučić: Petorka i NATO vide nasilje u barikadama, a ne da se pravno i suštinski to čini Srbima

 Pet ključnih zemalja angažovanih oko Kosova i NATO "vide nasilje u barikadama", za razliku od Srbije koja smatra da je "nasilje u sistematskom i pravnom sprovodjenju suštinskog nasilja nad Srbima", izjavio je danas u Briselu srpski predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu.
"Dakle pitanje je kako će ko na to da gleda, a ono što imamo posle potpisivanja Briselskog sporazuma", stavio je do znanja Vučić, "je to da kosovske specijalne jedinice imaju veoma ograničenu mogućnost ulaska na sever".

A, kako je ukazao, "oni to uvek prave borbom protiv organizovanog kriminala, jer svaki Srbin koji se suprotstavlja na bilo kojem mestu je za njih kriminalac".

Srpski predsednik je naveo da će pet zemalja, "Kvinta, to uvek da podrži i uvek će (vlasti u Prištini) da imaju ledja i mi se nalazimo u veoma teškom pitanju, da budem sasvim otvoren".

"Za nas je to stalno gubitnička, loose-loose situacija, vrlo teško, ali kad ste saterani u ćošak i kad nemate više gde, rekao sam Stoltenbergu i drugima, nemojte da očekujete od Srba da govore kako im je mnogo lepo", stavio je do znanja Vučić.

Srpski predsednik je objasnio da na severu i celom Kosovu sad živi mlada generacija Srba "koji neće to da trpe i to više nema veze ni sa mnom, ni sa bilo kim, mi smo ostarili, a oni neće da trpe teror".

Vučić je dodao da mladom pokolenju Srba "Kosovo ne doživljavaju kao nezavisnu državu, kako doživljavaju 22 od 27 zemalja Evropske unije, oni to doživljavaju kao teritoriju Srbije, a u skladu sa rezolucijom 1244 SBUN i međunarodnim pravom".

"Otud mnogo problema tu ima i ono što je za nas važno jeste da uz pomoć Kfora sačuvamo mir, stabilnost, a nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora".

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.