AAA

POLITIKA | 18.08.2022 11:45 > 18.08 15:05

Pauza na sednici Skupštine Beograda posle incidenta sa šeficom odbornika Dveri

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević odredio je kratku pauzu na današnjoj sednici gradskog parlamenta pošto je šefica odbornika Dveri-Patriotski blok Radmila Vasić, kojoj je prethodno oduzeo reč, odbila da se udalji sa govornice.

Vasić je prethodno obrazlagala predlog te odborničke grupe da se dnevni red sednice dopuni zahtevom za otkazivanje LGBT manifestacije Europrajd (Europride), najavljene za septembar u Beogradu.

Reagujući na njeno izlaganje, Nikodijević je kazao da je "pomešala nadležnosti" i da Beograd nije organizator tog skupa.

Potom je u dva navrata opomenuo šeficu odbornika Dveri i zatražio da se vrati u odborničke klupe.

Pošto je Vasić odbila to da uradi, predsednik gradskog parlamenta joj je oduzeo reč do kraja sednice i odredio je kratku pauzu.

Vasić (Dveri): Nikodijević samo birao način kako da ne dodjem do skupštinske govornice

Šefica odborničke grupe "Dveri-Patriotski blok" Radmila Vasić izjavila je danas da je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević "samo birao način da ona ne dodje do govornice" tokom sednice gradskog parlamenta i istakla da je "postupio nezakonito i nije ispoštovao poslovnik i statut Skupštine grada".

Vasić je za agenciju Beta, komentarišući to što joj je Nikodijević oduzeo reč do kraja sednice jer nije želela da napusti govornicu, kazala da su oni predlog za dopunu dnevnog reda, koji je želela da obrazloži za govornicom, predali na vreme i da Nikodijević nije imao osnova da te predloge odbije. "On je čak i provokacijom sa mesta na kojem je sedeo, time što mi je upućivao pitanja neprimerena za jednog predsednika skupštine, pokušavao da me isprovocira kako ne bih izašla da obrazložim šta smo mi ustvari podneli", rekla je Vasić.

Ta odbornička grupa tražila je da se dnevni red sednice dopuni zahtevom za otkazivanje manifestacije Europrajd najavljene za septembar u Beogradu, ali i da se formira privremeno radno telo koje bi ispitalo sve detalje vezane za tu manifestaciju.
Na pitanje da li je obrazloženje Nikodijevića da Grad Beograd nije organizator te manifestacije dovoljno za odbijanje predloga te odborničke grupe i oduzimanje reči, Vasić naglašava da je druga tačka predloga dopune dnevnog reda, koja se odnosi na to privremeno radno telo, u skladu sa poslovnikom i statutom Skupštine grada.

Ona je naglasila i da na taj način nisu želeli da promovišu politiku Dveri, već su "zdravorazumski išli da ukažu da pre svega treba da se poštuje ustav, zakoni, kao i da se brine o bezbednosti gradjana i njihovom zdravlju".

Vasić je navela i da su oni u zakonskom roku predali taj zahtev, da je on bio zaveden, ali istakla da se on na početku sednice nije nalazio u materijalu predsednika Skupštine.

"O toj temi smo već razgovarali na sastanku šefova odborničkih grupa i svi su bili upoznati sa tim predlogom", naglasila je ona.

Vasić je dodala i da je Nikodijević na još jedan način prekršio poslovnik, time što je omogućio samostalnom odborniku Vuku Staniću da govori pre nje, navodeći da se po poslovniku red govornika odredjuje po veličini odborničke grupe.

Nikodijević je tokom sednice kazao da je Vasić "pomešala nadležnosti" i da Beograd nije organizator tog skupa, potom je u dva navrata opomenuo i zatražio da se vrati u odborničke klupe.

Pošto je Vasić odbila to da uradi, predsednik gradskog parlamenta joj je oduzeo reč do kraja sednice.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.