AAA

POLITIKA | 30.08.2022 19:55 > 30.08 19:55

Orlić razgovarao sa Žofreom o saradnji i ulozi Skupštine u evropskim integracijama Srbije

  • Foto: Miloš Miškov
  • Foto: Miloš Miškov

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuleom Žofreom, o nastavku saradnje i ulozi parlamenta u evropskim integracijama Srbije.

Kako je saopštila skupštinska informativna služba, Orlić je zahvalio na podršci koju Srbija ima na svom evropskom putu, ističući da je članstvo u EU deo državne politike i strateško opredeljenje Srbije.
On je naveo da rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora pokazuju da su građani dali ubedljivu podršku državnoj politici, koja podrazumeva dalje ekonomsko jačanje Srbije.

"Evropska unija je i u ekonomskom pogledu najvažniji partner Srbije, ne samo po obimu investicija i trgovinskoj saradnji, već i zbog važnih reformi kojima obezbeđujemo preduslove za ekonomski napredak u našem društvu", rekao je Orlić.

Ambasador Žofre je naveo je da složena politička situacija u svetu znači još izraženije potrebe za bliskom saradnjom, i dodao da Evropska unija Zapadni Balkan vidi kao deo svoje porodice, te da je proces proširenja EU dugotrajan, ali dostižan i u interesu cele Evrope, navodi se u saopštenju.

Кada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Žofre je čestitao Srbiji na konstruktivnom pristupu u pronalaženju rešenja za ukidanje dokumenata za ulaz i izlaz čime je olakšana sloboda kretanja.

Proces pod okriljem EU se nastavlja, a dijalog je jedini način za rešavanje preostalih pitanja, rekao je on.

Žofre je izrazio uverenost u dobru dinamiku rada parlamenta, s obzirom na politički pluralizam koji je izražen u ovom sazivu i poželeo je da opozicija i vladajuća većina budu efikasni i konstruktivni u ispunjavanju svojih uloga.

Predsednik Skupštine je još ocenio da se Srbija neprekidno suočava sa velikim izazovima i pritiscima na Кosovu, izazvanim opasnim i neodgovornim potezima privremenih institucija u Prištini.

Dodao je da rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ulaže velike napore u pronalaženju rešenja kojim se obezbeđuju mir i stabilnost, te da će Srbija nastaviti da čvrsto vodi odgovornu politiku očuvanja svojih nacionalnih i državnih interesa.

Orlić je ukazao da je skupština uradila značajan posao na unapređenju izbornih uslova i kroz uspostavljanje međustranačkog dijaloga, čiji se rezultati jasno vide kroz pluralizam u skupštini, kao i kroz ocenu aktera i posmatrača da izborni uslovi u Srbiji nikada nisu bili bolji.

Naveo i da očekuje nastavak uspešne saradnje Skupštine Srbije sa EU, kroz aktivnosti odbora i skupštinskih delegacija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.