AAA

POLITIKA | 01.09.2022 18:15 > 01.09 18:15

CLS panel: Srbija dobrodošla u EU, uloga lokalnih vlasti važna

  • BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
  • BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
  • BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
  • BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Na današnjem panelu Centra za lokalnu samoupravu (CLS) pod nazivom "Da li je Srbija na dobrom putu?", svi učesnici su se saglasili da Srbija ima "vokaciju i pravo da bude punopravni član EU", ali da mora da se intenzivira borba protiv korupcije, unapredi rad lokalnih vlasti i poveća učešće gradjana u donošenju i sprovodjenju odluka na lokalu.


Direktor CLS Nikola Jovanović izjavio je da u Srbiji treba raditi na decentralizaciji i regionalnoj politici i da je "neprilično" da u aktuelnom sazivu republičke skupštine čak 105 poslanika bude iz Beograda.

Ana Madjar, izvestilac za proširenje Evropskog komiteta regija, predstavila je izveštaj tog tela o Srbiji i naglasila da Evropska unija treba od nje da traži samo ono što je važilo za druge države.


Predsednik Instituta za evropske regione i nekadašnji guverner pokrajne Salcburg, Franc Šausberger je rekao da iskustvo Austrije i Evrope pokazuje da decentralizacija unosi stabilnost u državu.


Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izrazio je podršku OEBS-a reformama u Srbiji i izgradnji i jačanju kapaciteta lokalnih vlasti, navedeno je u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.