AAA

POLITIKA | 16.09.2022 13:20 > 16.09 13:26

Vučić uručio Orbanu Orden za izuzetne zasluge u razvijanju saradnje Srbije i Madjarske

  • (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
  • (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
  • (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
  • (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić je danas u Beogradu uručio premijeru Madjarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da je toj orden najviše priznanje koje Srbije ima, te naglasio da mu je neizmerna čast i posebno zadovljstvo da odlikuje madjarskog premijera.
Kazao je da to odlikovanje dodeljuje velikom i iskrenom prijatelju Srbije i srpskog naroda za, kako je precizirao, izuzetna dostignuća u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih i bratskih odnosa izmedju Srbije i Madjarske.

Zahvalio je Orbanu na snažnom doprinosu unapredjenu sveukupne bilateralne saradnje dva države koja je, kako je kazao, u stalnom usponu i koja je dostigla svoj najviši stadijum, bez presedana u modernoj istoriji.

"Veoma smo zahvalni madjarskim prijateljima ali pre svega Vama lično na podršci koju potpuno otvoreno, nedvosmisleno i u svakoj prili pružate Srbiji, kako na njenom evropskom putu, zalažući se za njeno punopravno i skorije članstvo u EU, ali tako i po svim važnim regionalnim pirtanjima", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, gradjani Srbije istinski cene takve prijatelje i takve komšije

Kazao je da je odlika pravih prijatelja da podržavaju jedni druge u teškim trenucima, te naglasio da je Orban smogao snage da bude uz Srbiju u momentima kada je, kako je kazao, mnogo lakše bilo da to ne čini.

"Zato budite sigurni da će Madjarska uvek moći da računa na iskreno prijateljstvo i podršku Srbije", rekao je Vučić.

Zahvalio je premijeru Madjarske što uvek, kako je kazao, ima u vidu dobrobit Srbije i njenih gradjana i na spremnosti da se lično angažuje na snaženju veze dva države

Prema njegovim rečima, dosadašnji rezultati zajedničkih zalaganja su gotovo impresivni ali istovremeno obavezuju da u budućnosti negujemo i čuvamo srpsko madjrsko prijateljstvo.

Naglasio je značaj obostranog, potpuno posvećeng rada u budućnosti na jačanju strateških odnosa dve zemlje."

Zahvaliio je Orbanu i na doprinosu na stvaranju najbližih mogućih odnosa izmedju Srba i Madjara i u Srbiji, te zbog toga izrazio zahvalnost i, kako je kazao, madjarskim prijateljima, državljanima Srbije a posebno gospodinu (Lideru Saveza vojvodjanskih Madjara Ištvanu) Pastoru.

"Hvala vam što i ova teška vremena kada svi gledaju sebe što ste pomogli Srbiji da da obezebdimo topliju i sigurniju budučnost našim gradjanima", rekao je Vučić.

Rekao da je taj orden najviše prizanje koje Srbije može nekome da pruži, te naglasio da je ponosan što može da ga uruči madjarskom premijeru.


Vučić: Madjarska može da se osloni na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio da saradnju dve zemlje ubrzaju "100 puta" kako se "ne bi gubilo vreme na besmislene birokratske procedure".

Vučić je kazao da je sa premijerom Madjarske, kom je u Beogradu uručio orden Republike Srbije za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, vodio "važne, najotvorenije razgovore".

"Obojica znamo da su narednih šest meseci, do 31. marta, od ključnog značaja za opstanak naših zemalja i nacija. Dogovorili smo se da zajedno radimo na svemu, da sve akcije i saradnju ubrzamo 100 puta. Mi Srbi možemo da se oslonimo na Madjarsku a Madjarska na Srbiju", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom.

Dodao je da je madjarskom premijeru predočio sa "kakvim problemima" se Srbija suočava, poput pitanja teritorijalnog integriteta.

"Kako je lako poštovati teritorijalni integritet Ukrajine i pozivati se na Povelju UN a lako zaboraviti da postoji Povelja UN i važeća rezolucija Saveta bezbednosti 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije", kazao je Vučić.

Ponovio je da Srbija ostaje na evropskom putu ali i da ima državne i nacionalne interese od kojih "ne može i neće da odstupi".


Orban: Orden ohrabrenje za ono što ću činiti za Srbiju

Mađarski premijer Viktor Orban, kome je danas u Beogradu uručen Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, izjavio je da mu je čast i da odlikovanje shvata kao ohrabrenje za ono što će od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Priznanje "ne shvatam kao odlikovanje za ono što sam do sada učinio već za ono što ću od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva", rekao je Orban obraćajući se novinarima posle sastanka sa Vučićem.

"Kada sadašnja vlada i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva ispunjavamo staru spoznaju. Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj", kazao je Orban i dodao da dve zemlje povezuju istorija, geografija i viševekovno prijateljstvo.

Prema njegovim rečima, zajednička misija i odgovornost Srbije i Mađarske su da "odbrane južna vrata Evrope".

"Migracije se svaki put ponovo i ponovo pojavljuju u novom obliku... zajednička nam je odgovornost, Srba i Mađara, da taj istoriji proces kanališemo u odgovarajući istorijski kanal", rekao je Orban.

Povodom politike sankcija Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, rekao je da "niko od nas nije u lakoj situaciji".

Priroda sankcija je takva da se o njima odlučuje na mestima koja su daleko od zemlje protiv koje se uvode, rekao je mađarski premijer i dodao da je Mađarska "bliže sankcionisanoj zemlji Rusiji".

"Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina. Takva stvar je neuobičajena u istoriji i ne može voditi ka dobrom", rekao je Orban i izrazio želju da se "politika sankcija u Briselu stavi na razumnije temelje".

Na pitanje povodom osuda Evropskog parlamenta (EP) zbog "namernih i sistematskih napora madjarske vlade" da potkopa evropske vrednosti, Orban je rekao da je odluka EP "u domenu vica". "Ne smejemo se jer je to veoma dosadan vic", rekao je Orban.

U EP postoji levičarska većina tako da se, kako je rekao Orban, "ne radi o formiranju objektivnog mišljenja", a usvojeni dokument se može nazvati "pamfletom".

Govoreći o srpsko-mađarskim vezama, Orban je rekao i da je samo u jednoj tački to prijateljstvo "okrnjeno", u vaterpolu, gde se Srbija i Mađarska, kako je naveo, moraju boriti jedna protiv druge.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.