AAA

POLITIKA | 19.09.2022 12:20 > 19.09 12:23

Helsinški odbor: Vlada da ukine veronauku u školama, nedopustivo da SPC odredjuje šta je moral

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je danas da vlada Srbije treba da ukine veronauku u državnim školama, jer je "nedopustivo" da Srpska pravoslavna crkva (SPC) odredjuje školske programe i odlučuje šta je moral i nacionalni interes.

"Na delu je značajno narušavanje principa sekularnosti, iako Ustav definiše Srbiju kao sekularnu državu. U članu 11 Ustava navedeno je da je Srbija svetovna država. Crkve i verske zajednice su odvojene od države", navedeno je u saopštenju.
Oni su ocenili da je aktuelna vlast omogućila SPC da uspostavi monopol na to šta su vrednosti i identitet srpskog naroda, pa uticaj SPC mora da se svede u ustavne okvire i ograniči njena politička moć.

"Delovanjem vlasti i SPC stvorena je pseudo-sekularna država, kojoj je glavni cilj svesrpsko ujedinjenje. Time se negira nauka, šire teorije zavere i mitomanija", naveli su.

Odbor je ocenio da je SPC netolerantna, grubo antidemokratska i ekstremno isključiva i kao takva ne može i ne sme da vaspitava decu.

"Bolje društvo počinje strogim odvajanjem crkve i religije od nauke i države", naveli su.

Apel za ukidanje veronauke u državnim školama pored Helsinškog odbora za ljudska prava uputili su i Savez antifašista Srbije i Gradjanski demokratski forum.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.