AAA

POLITIKA | 22.09.2022 12:00 > 22.09 12:03

CIVICUS: Srbija dodata na listu za praćenje zbog pokušaja zabrane Europrajd šetnje

Globalni savez organizacija civilnog društva CIVICUS dodao je danas Srbiju na listu za praćenje zbog "brzog pada gradjanskih sloboda", posle pokušaja vlasti da zabrane šetnju u okviru Europrajda.

"Odluke vlade u poslednjem minutu u vezi sa šetnjom sprečile su LGBTQI+ osobe da u potpunosti ostvare svoje pravo na mirno okupljanje i stvorile okruženje za nastavak govora mržnje i nasilja", saopštio je CIVICUS.
Pored ugroženosti prava pripadnika LGBTQI+ zajednice, CIVICUS je ocenio da su i protesti za zaštitu životne sredine suočeni s ograničenjima, da su ekološki aktivisti izloženi SLAPP tužbama i da su novinari meta napada i zastrašivanja.

Novu listu za praćenje objavio je CIVICUS Monitor, onlajn platforma koja prati najnoviji razvoj u oblasti građanskih sloboda, uključujući slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, u 197 zemalja i teritorija. Pored Srbije, na listu za praćenje dodate su i su Gvatemala, Gvineja, Šri Lanka i Zimbabve.

U narednim sedmicama i mesecima, CIVICUS Monitor će pažljivo pratiti dešavanja u tim zemljama u okviru napora da se izvrši veći pritisak na vlade.

Uz podsećanje da su srpske vlasti prvo zabranile šetnju 17. septembra u Beogradu, da bi nekoliko sati pre dogadjaja promenile odluku i dozvolile izmenjenu, kraću šetnju, u saopštenju CIVICUS-a se navodi da su protivnici šetnje gazili duginu zastavu, pokušali da poremete marš i da su napali policiju i novinare.

Takodje, nekoliko LGBTQI+ aktivista je prijavilo da su bili fizički napadnuti nakon događaja, dvojica aktivista su bila povredjena, a prema njihovim tvrdnjama policija nije blagovremeno intervenisala.

"Pokušaji vlasti da zabrane Europrajd šetnju dolaze u kontekstu ugroženosti LGBTQI+ prava u Srbiji", navodi se u saopštenju i podseća da je na prostorije Prajd info centra u Beogradu od otvaranja pre tri godine bilo 15 napada, a da niko od napadača nije odgovarao.

"Ova zabrana predstavlja nastavak prakse zabranjivanja mirnih okupljanja zbog nasilnih kontraskupova. Vlast je ponovo izdala LGBTQI+ zajednicu, uzimajući u obzir da je Europrajd organizovan u partnerstvu vlasti i civilnog društva od samog početka, a vlasti su povukle svoju podršku u poslednjem trenutku", izjavio je Uroš Jovanović iz organizacije Građanske inicijative, koja je deo CIVICUS-a.

Jovanović je rekao da sve osobe koje su pozivale na nasilje ili su ga činile, pre i tokom Europrajda, treba da odgovaraju za svoje postupke i da će to biti prvi korak za vlasti da pokažu da su u potpunosti posvećene zaštiti slobode mirnog okupljanja i borbi protiv diskriminacije LGBTQI+ zajednice.

U saopštenju CIVICUS-a se takodje izražava zabrinutost u vezi sa ograničenjima protesta za zaštitu životne sredine i napadima na učesnike protesta na planini Starica u avgustu.

Dodaje se da se aktivisti za zaštitu životne sredine suočavaju sa sudskim uznemiravanjem kroz strateške tužbe protiv javnog učešća (SLAPP), koje se podnose s ciljem njihovog ućutkivanja i zastrašivanja.

"Ovi zabrinjavajuća dešavanja se odvijaju u kontekstu reizbora predsednika Aleksandra Vučića u aprilu 2022. godine, uporedo sa rastućim pritiskom na civilno društvo i novinare i novinarke, kao i ograničenjima prava mirnog okupljanja", navodi CIVICUS.

Novinari su, dodaje se, takodje meta SLAPP tužbi, zastrašivanja i uznemiravanja.

Istraživačica građanskog prostora za Evropu iz CIVICUS-a Arti Narse izjavila je da je poštovanje građanskih sloboda ključni preduslov u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

"Ukoliko je srpska vlada ozbiljna u vezi sa učlanjenjem u EU, ona mora hitno da se posveti poštovanju građanskih sloboda i da zaustavi sve napade na LGBTQI+ prava, novinare i novinarke, aktiviste za zaštitu životne sredine i civilno društvo. Dodatno, EU mora pažljivo posmatrati razvoj događaja u vezi sa građanskim slobodama u zemlji", kazala je ona.

CIVICUS je 2019. godine smanjio rejting Srbije pa je svrstana u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode i gradjanski prostor "opstruirani". Ta ocena se obično daje zemljama u kojima se građanski prostor u velikoj meri osporava od strane nosilaca vlasti, koji nameću kombinaciju pravnih i praktičnih ograničenja na puno uživanje osnovnih prava.

CIVICUS je globalni savez više od 10.000 organizacija civilnog društva i aktivista i aktivistkinja, koji su posvećeni jačanju građanske akcije i civilnog društva u celom svetu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.