AAA

POLITIKA | 24.09.2022 15:30 > 24.09 15:30

SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.

SSP je u saopštenju osudila taj postupak ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića kojim je, kako su naveli, Srbija dodatno izolovana od sveta koji brani suverenost država.
"Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge medjunarodne priznate zemlje", piše u saopštenju.

SSP je podsetila da je to učinjeno iako je "Srbija u više navrata i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine".

Ocenjuje se da je "poseban problem u tome što Selaković ne vidi vezu sa pitanjem rešavanja problema Kosova i Metohije, pošto se države koje priznaju Kosovo pozivaju na presedan i mogućnost priznanja našeg dela teritorije".

"Potpisujući ovaj sporazum na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u zamenu za mogućnost fotografisanja sa Lavrovom, naša vlast direktno krši našu poziciju oko Kosova i Metohije, omogućava ruskoj vlasti da izadje iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnim menjanjem granica", navela je SSP.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije potpisali su juče u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.