AAA

POLITIKA | 25.09.2022 14:00 > 25.09 14:07

Selaković: Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je izjavio danas da Srbija, u skladu sa Poveljom UN i principima i normama međunarodnog javnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima.

„Sa druge strane, to bi bilo potpuno suprotno našim državnim interesima, našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica“, rekao je Selaković na konferenciji za novinare.

Na pitanje šta podrazumeva plan konsultacija sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije koji je potpisan za vreme zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, Selaković je kazao da je reč o nečemu što se potpisuje od 1996, dakle o tehničkoj stvari koja ove godine, pored toga što sadrži bilateralne i multilateralne konsultacije koje se tiču UN ne sadrži kao temu konsultacije bezbednosne politike.
Selaković je istakao da su pitanja u vezi sa tim dokumentom traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da "pokuša da se disciplinuje".

„Što se mene lično tiče, mislim da je vlada u prilici da, zbog ovakve situacije i odnosa, i da odbije takav plan, ali ne bih video suštinski u tom planu, a pogotovo kada ga napadaju oni koji ga nisu ni videli, nešto sporno, do traženja dovoljnog razloga da se Srbija napadne i pokušaja da se Srbija disciplinuje. Mi razgovaramo sa svim državama, pogotovo sa državama koje su nepriznavači jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, konsultujemo se i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni i te konsultacije nisu ništa drugo nego pokušaj da svoju poziciju bolje argumentujemo“, objasnio je Selaković.

Sumirajući aktivnosti delegacije Srbije na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, Selaković je rekao da je protekla nedelja bila najintenzivnija u proteklih godinu dana, a možda i u dužem periodu, kada su u pitanju spoljnopolitičke aktivnosti Srbije.

Selaković je na konferenciji za novinare rekao da su na marginama Generalne skupštine UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on ostvarili izuzetno veliki broj susreta, kontakata, sastanaka, koji se meri ne desetinama već stotinama.

„Imao sam i sam priliku da ostvarim direktni kontakt sa 95 ministara spoljnih poslova država članica UN i da razgovaram na različite teme, kao i da potpišem ukupno 13 različitih sporazuma, protokola, memoranduma, planova. Posebno bih istakao činjenicu da smo sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom zaključili, ne jedan, već dva sporazuma“, rekao je Selaković.

Glavne teme tih sastanaka ticale su se, kako je precizirao, Kosova i Metohije, odbrane naših državnih i nacionalnih interesa i unapređenja bilateralnih odnosa.

Prema njegovim rečima, od naročite važnosti, među sastancima koji su ove godine održani, bili su sastanci predsednika Aleksandra Vučića sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejkom Salivenom ali i sa više članova kongresa i raznim predstavnicima američkog društva.

„Ovi sastanci govore i o uspostavljanju nove dinamike odnosa sa SAD i našoj posvećenosti unapređenju tih odnosa. Ti razgovori ticali su se teme energetike, energetske diversifikacije, sa posebnim akcentom na planove izgradnje solarnih parkova i vetrogeneratora, izgradnje hidroelektrane Đerdap 3, koje, zbog odnosa sa našim susedom Rumunijom i njihovih međunarodnih odnosa, kontakta i položaja, mogu da grade jedino SAD. I na trećem mestu to je izgradnja interkonektora Srbija-Bugarska i Srbija-Severna Makedonija“, kazao je Selaković.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.