AAA

POLITIKA | 26.09.2022 14:00 > 26.09 14:03

Stano: Srbija ne može jačati odnose s Rusijom u okolnostima agresije i zločina u Ukrajini

Evropska unija smatra da Srbija kao zemlja koja pregovara o članstvu s EU ne može jačati odnose s Rusijom zato što je Rusija pojačala sukob, agresiju i nedela u Ukrajini, izjavio je danas u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.

Stano je za agenciju Beta rekao da EU poziva srpsko rukovodstvo da u procesu pristupanja Srbije EU obezbedi jaču usaglašenost njenih spoljnopolitičkih inicijativa i podrške Srbije medjunarodnim vrednostima i nezavisnosti, suvernitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru medjunarodno priznatih granica.

Na pitanje novinara u Briselu o sporazumu srpskog i ruskog ministarstva inostranih poslova o nastavku konsultacija, Stano je istakao da to "izaziva ozbiljnu zabrinutost".
"Mi to veoma ozbiljno imamo na umu i sad pratimo", podvukao je Stano.

Prema njegovim rečima "Srbija je sopstvenim odlukama odredila ulazak u članstvo EU kao svoj strategijski prioritet... a te odluke znače usaglašavanje s politikom EU, uključujući spoljnu i bezbednosnu politiku Unije".

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je podvukaoda je "Evropska unija bila veoma jasna kad su u pitanju njene partnerske zemlje, a posebno zemlje koje su u pregovorima o članstvu s Unijom, kao što je Srbija, da odnosi s Rusijom u ovim okolnostima ne mogu da se odvijaju na uobičajen način, dakle s režimom koji čini toliko zločina i nepočinstava".

Stano je ponovio stav EU da je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob delimičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje delova ukrajinske teritorije.

"U takvim okolnostima smo svedoci da je srpsko ministarstvo inostranih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom inostranih poslova zemlje koja čini ta dela, što je veoma jasan znak da želi da osnaži njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost", ukazao je Stano.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.