AAA

POLITIKA | 26.09.2022 16:15 > 26.09 17:32

Incijativa Pojas i put doprinosi jačanju veza Srbije i Kine, ocenili učesnici skupa u IMPP (VIDEO)

  • Foto: MILAN OBRADOVIC

Zajednička realizacija inicijative Pojas i put doprinela je da veze Srbije i Kine postanu čvrste i iskrene, izjavio je danas u Beogradu direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Nedeljko Tenjović.

"Za Srbiju je značilo da ostvari brojne ekonomske ciljeve, bolje se pozicionira u regionalnim i sveobuhvatnim medjunarodnim odnosima kao i za privrednu, infrastrukturnu, energetsku, naučnu saradnju. Srbija je posebno važan i pouzdan partner Kine i ovom delu Evrope i sveta", izjavio je on na otvaranju foruma "Doprinos Pojasa i puta unapredjenju medjudržavnih odnosa sa posebnim osvrtom na odnose Kine i Srbije".
Tenjović je istakao da će u budućnosti potpisivanje sporazuma o spoljnoj trgovini sa Kinom biti od posebnog značaja za unapredjenje odnosa.

"Vremenom su se odnosi dve države podigli na najviši nivo. Prema kriterijumima ukupne robne rauzmene kao i vrednosti našeg izvoza i uvoza u Srbiji su najveći kineski investitori kompanije Zidjin i Hestil", rekao je on i dodao da one danas najviše doprinose rastu BDP-a Srbije.

Direktor Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Branislav Djordjevic je istakao da se u svetu dešavaju tektonske promene i da ceo svet čeka rezultate zasedanja kongresa Komunističke partije Kine.

"Nepredvidivo je šta će biti u budućnosti, moje prognoze nisu baš optimistočne", ocenio je Djordjević.

Na panelu "Inicijativa Pojas i put:rezultati i perspektive" u Institutu za medjunarodnu politiku i privredu nakon otvaranja govoriće predstavnici vlasti, novinari i stručnjaci iz oblasti medjunarodne politike.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.