AAA

POLITIKA | 26.09.2022 16:45 > 26.09 16:45

Nova ambasadorka: Nemačka očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji

 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Nova ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad uručila je danas akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, istakavši da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i politiku regionalne stabilnosti.

Ambasadorka Konrad je rekla da je Srbija važan partner Nemačke, kao i da očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.
Vučić je rekao da su regionalna saradnja i očuvanje stabilnosti u regionu spoljnopolitički prioriteti Srbije.
On je istakao da je Nemačka vodeći privredni partner Srbije zbog čega je njen ključni interes povećanje nemačkih investicija.

U saopštenju se još dodaje da su predsednik Vučić i ambasadorka Konrad razgovarali o daljem razvoju bilateralnih odnosa i dodatnom intenziviranju ekonomske saradnje.

Za ambasadorku u Srbiji Anke Konrad došla je sa mesta direktorke referata za Južni Kavkaz i Centralnu Aziju u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Tokom diplomatske karijere bila je članica nemačke misije pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, a potom i rukovodilac u odeljenju za ljudska prava u ministarstvu.

Anke Konrad je bila i na čelu ekonomskog odeljenja ambasade SR Nemačke u Poljskoj, a zatim u ministarstvu i direktorka referata za "digitalnu tarnsformaciju i mobilnost".

Prethodni ambasador Nemačke u Srbiji bio je Tomas Šib.Novi ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner predao akreditive

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovang ambasadora Austrije Kristijana Ebnera i izrazio nadu da će se tokom njegovog mandata nastaviti konstruktivna i uspešna sveobuhvatna saradnja i učvršćivanje bliskih i prijateljskih odnosa dveju zemalja.
Ambasador Ebner je, predajući akreditivna pisma, istakao da Austrija pruža jasnu podršku evrointegracijama Srbije i politici regionalne stabilnosti za koju se Srbija dosledno zalaže, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

Vučić se osvrnuo na nedavne razgovore sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, istakavši da intenzitet susreta pruža doprinos nastavku evropskih integracija i očuvanju stabilnosti regiona i potvrđuje obostranu nameru da se dodatno učvrsti međusobno poverenje i saradnju u oblastima koje su od značaja za obe zemlje.

Novoizabrani ambasador Austrije rekao je da će nastaviti da radi na unapređenju saradnje od obostrane koristi, posebno u oblasti ekonomije, imajući u vidu da je Austrija treći najveći strani investitor i peti spoljnotrgovinski partner u razmeni usluga u Srbiji.

Vučić je konstatovao da je ekonomska saradnja Srbije i Austrije veoma razvijena, ali da u predstojećem periodu očekuje njeno dalje jačanje.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o aktuelnoj energetskoj situaciji sa kojom se evropske zemlje suočavaju zbog komplikovane globalne političke situacije, dodaje se u saopštenju.

Novi ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner po obrazovanju je pravnik.

Pre dolaska u Beograd bio je ambasador u Španiji i Andori i stalni predstavnik Austrije u Svetskoj turističkoj organizacija (UNVTO) sa sedištem u Madridu.

Službovao je, pored drugog, u austrijskoj misiji pri UN, saveznom ministarstvu za Evropu, integraciju i spoljne poslove, uredu vicekancelara.Vučić primio akreditivna pisma nove ambasadorke Belgije

Srbija i Belgija će nastaviti saradnju u cilju daljeg unapređenja odnosa dve zemlje, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je primio akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Belgije Kati Bugenhout.

Vučić je tom prilikom izjavio i da postoje potencijali za dalje razvijanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo prisustvom belgijskih kompanija na tržištu Srbije i pozvao privrednike te zemlje da investiraju u sektor organske proizvodnje u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.
Po pitanju evropskog puta, Vučić je naglasio da je Srbija opredeljena da nastavi sa neophodnim reformama.

Tokom sastanka bilo je razgovora i o regionalnoj saradnji i geopolitičkim temama.

Vučić je još jednom istakao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju.

Ambasador Kuvajta Faiz Medžbel el Muteiri predao akreditive

 Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Kuvajta Faiza Medžbela el Muteirija istakavši zainteresovanost Srbije za nastavak unapređenja saradnje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmene poseta na visokom i najvišem nivou, što bi dodatno doprinelo razvoju ekonomskih odnosa.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, ambasador El Muteiri i Vučić su izrazili želju za sveukupnim unapređenjem ekonomske i saradnje na svim poljima, s akcentom na poljoprivredi i to kroz zajednička ulaganja, kao i privredi, energetici i u oblasti turizma.

Ambasador El Muteiri podsetio je na dugu tradiciju prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta, kako na političkom planu, tako i u svim drugim oblastima, napominjući da se raduje proslavi 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa koje Srbija i Kuvajt zajedno obeležavaju sledeće godine, dodaje se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.