AAA

POLITIKA | 11.11.2022 15:40 > 11.11 16:01

Vučić iz Pariza: EU da ostane pri stavu da Priština treba da ispuni dogovorene obaveze; Hapšenje bande:'Bezbednost mi nije ugrožena'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u poruci iz Pariza pozvao evropske institucije i zemlje članice EU da ostanu pri "čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze", što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dodao je da bi time i u praksi pokazali "navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja".
Kako je naveo na Instagramu, u njegovom razgovoru sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom za EU za dijalog Beogarda i Prištine Miroslavom Lajčakom ocenjeno je da je neophodno spustiti tenzije.

"Saglasili smo se da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira", napisao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali i o evropskom putu Srbije i o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.

Vučić o hapšenju bande u Beogradu: Bezbednost mi nije ugrožena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom hapšenja članova kriminalne grupe "Vračarci" u Beogradu koja je navodno planirala atentat na njega, da njegova bezbednost nije ugrožena.

"Ne znam sve detalje, ali znam da je to ne samo kroz svedočenje nekog od zaštićenih, a okrivljenih (član grupe Veljka Belivuka, Srdjan Lalić), već mislim da je to kombinovano sa onim što je dobijeno, kao jasni i nedvosmisleni dokazi, preko Skaj aplikacije", rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Po njegovim rečima, neki od tih ljudi su uglavnom povezani s pripremom i pokušajima ubistava i najteže poslove s narkoticima.

"Za neke od tih lica znam da je reč o ubicama, za koje znam da su sladostrasno želele neki moju, a neki čak i smrt moje dece, ali imaju i neke druge ljude koje su stavljali na listu. Sad za to imamo dokaze", kazao je Vučić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije ranije danas saopštilo je da je uhapšeno 17 članova kriminalne grupe "Vračarci", koja je delovala u Srbiji po nalozima "Kavačkog klana", i koja je navodno planirala ubistvo predsednika Srbije.

Vučić: Protivpravne akte Kosova podržavaju Nemačka i Velika Britanija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da sve "protivpravne akte" Kosova Nemačka podržava u Evropskoj uniji (EU), a Velika Britanija van EU.

"Priština ima podršku Nemaca za svaki svoj potez i oni da hoće da uslove Prištinu uvek mogu i vizama i podrškom za energetiku, u novcu i podrškom za članstvo u Savetu Evrope, ali jasno je da neće. Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku za sve protivpravne akte u EU, a van EU Velika Britanija", rekao je Vučić novinarima iz Srbije.

Istakao je da ne vidi kompromisno rešenje jer Priština odbija da se "ponaša racinonalno i u skladu s medjunarodnim pravom" i dodao da ga to brine.

"Čeka nas veoma komplikovana situacija na Kosovu, posebno od 21. novemmbra kada Albanci misle da naplaćuju kazne potpuno protivpravno u suprotnosti sa Briselskim sporazumom. To je bila glavna tema (njegovog razgovora) sa Lajčakom i Borelom", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da su mu Borel i Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem preneli da "nisu optimistični" i ocenio da su njih dvojica nemoćni jer premijer Kosova Aljbin može da uradi "bukvalno šta god hoće" jer ima podršku Nemačke i Velike Britanije.

Ocenio je da Kurti jednostranim potezima želi da "suštinski protera Srbe sa njihovih ognjišta".

Na pitanje novinarke o najavi raspisivanja lokalnih izbora na severu Kosova, rekao je da je cilj toga da se protera srpski narod sa severa Kosova i da se izazovu neredi i haos.

"Jasno vam je da se spremaju za to i da ih neko u tim prljavim i ratnohuškačkim poslovima i te kako podržava", rekao je Vučić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.