AAA

POLITIKA | 12.11.2022 13:10 > 12.11 15:28

Tetkice i domari pred zgradom Predsedništva: Novac za sudske trošove nemamo, ostao samo goli život

Tetkice i domari poručili su danas ispred zgrade Predsedništa, i tiime završili protest, kako para da plate sudske troškove nemaju, "samo goli život ako nam je on ostao".

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, njih oko dve stotine, protest su započeli na trgu Slavija, zaustavivši ne neko vreme saobraćaj, a zatim se uputili pred zgradu Predsedništva.

Oni su prostestovali u nameri da im se oproste troškovi za sudjenja u kojima su podneli tužbe kako bi dobili naknadu za topli obrok i regres za godišni odmor.

Medjutim, kako su naglasili, posle podnošenja tužbi Vrhovni kasacioni sud je promenio svoje probitno mišljenje, po kojem na to imaju pravo i zauzeo suprotni, tako da su njihove tužbe postale neosnovane a oni u obavezi da plate troškove, čiji iznos prevazilazi njihove skromne zarade po dva, tri puta.
Advokat Ivan Ječmenica, njihov zastupnik, najavio je da će u ponedeljak predati "urgenciju" za predsednika države Aleksadra Vučića da što pre odgovori na pismo, koje mu je upućeno pre mesec dana sa potpisima 1 000 tetkica i  domara, sa zahtevom da im se oproste sudski toškova ali odgovor nisu dobili.

"Tažimo da prestane odmazda nad tetkicama i domarima", poručio je Ječmica, navodeći da će se ogranizovati masovni protest ako se ne dobije pozitivan odgovor.

On je rekao su ljudi koji protestvuju tražili "samo da pravo da jedu u toku rada i pravo na neki mizeran trošak tokom godišnjeg odmora, a dobili su da plaćaju parnične troškove".

"Ogromna je nepravda, oni održavaju škole, vrtiće, bolnice a država im vraća na ovakav način. Kažu da se budžet preliva a od najsiromašnijih država hoće da uzme. Pisali su gradonačelniku Beograda, ministru prosvete, pravde, pravobranilaštvu, predsedniku države", rekao je Ječmice, navodeći da je odgovorilo prvobranilaštvo odbijajući da se troškovi oproste jer ide u budžet Srbije.

Domar u osnovnoj školi u Jajincima Milan Majstorović je poručio da i "oni imaju pravo na normalni ljudski život, da normalno žive od svog rada".

Nekadašna spremačica iz predškolske ustanove na Zvezdari Gordana Sindjelić rekla je da je majka četvoro dece.

"Svoju decu ću morati golu i bosu da šaljem u školu. Apsolutno smo na rubu egzisencije, kako da preživimo. Premijerka je rekla da sa 40 000 dinara može da izdrži par dana, a kako ja živim sa četvoro dece, neka mi kaže predsednik koliko njemu 40 000 znači", uputila je Sindjelić i da li će deci sutra biti na grbači sa 17.800 penzije, a punim radnim stažom.

Spremačica iz Valjeva Stanija Marković je uputila da li su "krivi što su tražili svoja prava", navodeći da se zakon nije promenio ali jeste stav Vrhovnog kasacionog suda.

"Da li smo gradjani drugog reda, koji namaju prava a i onako žive od minimalne zarade, uz to i kažnjeni. Ja sam jedna od mnogih koja je dobila presudu na trocifren iznos. Nije to samo 90.000 da se plate  troškovi kako je malopre rečeno ima i od 113.000", rekla je Marković.

Više sindikata podržalo je tektice i domare učestvuju u njihovom protestu.

Tetkice i domari stigli ispred predsedništva, saobraćaj u Kralja Milana zaustavljen

Skup zaposlenih u javnom sektoru sa minimalnom zaradom stigli su ispred predsedništva Srbije.
Kako je javio reporter agencije Beta, oni planiraju da održe više govora, kako bi apelovali na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im pomogne.

Saobraćaj u ulici Kralja Milana je zaustavljen.

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, prvenstveno su blokirali saobraćaj na Trgu Slavija u centru Beograda.

Oni traže da im se oproste sudski troškovi u izgubljenim sporovima, kojima su tražili da im se isplati nadoknada za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Kako su naveli na protestu, Vrhovni kasacioni sud je prvobitno ocenio da oni imaju pravo na te nadoknade, zbog čega su i podnosili tužbe, ali je naknadno saopštio da nemaju i da su tužbe neosnovane, a domari i tetkice u obavezi da isplate sudske troškove.

Advokat Ivan Ječmenica, zastupnik tetkica i domara, kazao je da im je sada nametnuta obaveza da plate troškove od 60 do 90.000 dinara, što je dva do tri puta veće od njhove plate, kao i da oni nisu u mogućnosti da to isplate.

Zaposleni u javnom sektoru blokirali Trg Slavija
Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, okupili su se u centru grada na Trgu Slavija kako bi protestvovali. Kako je javio reporter agencije Beta, oni nastoje da im se oproste troškovi sa sudjenja u kojima su neuspešno tužbom tražili da im se isplati nadoknada za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Okupilo ih se oko par stotina iz raznih gradova i nose velike transparente "Budžet se preliva, a zaposleni sa minimalcem tonu".

Trenutno su blokirali saobraćaj na okretnici Slavija i potom nameravaju da idu ispred predsedništva, "jer domari i tetkice polažu nadu u predsednikov autoritet i veruju mu".

Kako su rekli, pismom su se obraćali predsedništvu, ali nije bilo odgovora.

Kako su naveli na protestu, Vrhovni kasacioni sud je prvobitno ocenio da oni imaju pravo na te nadoknade, zbog čega su i podnosili tužbe, ali je naknadno saopštio da ih nemaju i da su tužbe neosnovane, a domari i tetkice u obavezi da isplate sudske troškove.

Advokat Ivan Ječmenica, zastupnik tetkica i domara, kazao je da im je sada nametnuta obaveza da plate troškove od 60 do 90.000 dinara, što je dva do tri puta veće od njihove plate, kao i da oni nisu u mogućnosti da to isplate.

Precizirao je da je ukupno oko 5.000 tužbi podneto, što znači da je toliko porodica i egzistencijalno ugroženo.

"Nije pošteno da najsiromašniji plate, ali državno pravobranilaštvo je reklo da neće odustati od zahteva da to urade, već šalje opomene, a uskoro će i javne izvršitelje", rekao je advokat.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.