AAA

POLITIKA | 24.11.2022 21:00 > 24.11 21:00

Stefanović na sastanku s delegacijom Senata Francuske: Povezuju nas savezništvo i bliskost

Srbiju i Francusku povezuju savezništvo i bliskost, koji sežu i dalje od Prvog svetskog rata, izjavio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, Borko Stefanović, poslanik Stranke slobode i pravde.

Odbor za spoljne poslove i Odbor za evropske integracije sastali su se danas s delegacijom Senata Francuske, koja je u zvaničnoj poseti Srbiji, a predvodi je predsednik Senata Žerar Larše.
Stefanović je izrazio zahvalnost Francuskoj zbog podrške evropskim integracijama Srbije i zbog razumevanja važnosti proširenja EU na Zapadni Balkan.

Istakao je i da ceni francuske inicijative za nalaženje kompromisnog i rešenja situacije na Kosovu, prihvatljivog za Beograd i za Prištinu.

Beograd nastoji da strpljivo, kroz pregovore dođe do normalizacije odnosa sa Prištinom ukazao je Stefanović i dodao da su za Srbiju neprihvatljivi priznavanje nezavisnosti Kosova i članstvo Kosova u UN.

Predsednik Senata Francuske, Žerar Larše, istakao je da je u obostranom interesu članstvo Srbije, kao i celog Zapadnog Balkana u EU, i dodao da je veoma bitno da EU ostane na svojim temeljnim civilizacijskim i kulturnim vrednostima.

Larše je naglasio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodna kako bi se prevazišle tenzije, omogućio razvoj regiona i uklonile prepreke na njegovom evropskom putu.

On je naveo i da je veoma bitno da evropske zemlje budu solidarne sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Sagovornici su ocenili i da je od izuzetne važnosti za Zapadni Balkan regionalna saradnja i kroz inicijativu Otvoreni Balkan i kroz Berlinski proces.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.