AAA

POLITIKA | 29.11.2022 16:00 > 30.11 08:23

Šapić ostaje gradonačelnik Beograda, za njegovo razrešenje glasala 44 odbornika

Na vanrednoj sednici Skupštine Grada Beograda, koja je sazvana na zahtev opozicionih odbornika, za razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića glasalo je 44, a protiv je bio jedan odbornik, od ukupno 110 odbornika.

Kako je objavio portal Nova.rs, odbornici Srpske napredne Stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) nisu glasali.
"Predlog za razrešenje gradonačelnika Beograda nije dobio potrebnu većinu od ukupnog broja odbornika, odnosno predlog nije usvoijen", rekao je predsednik komisije Nemanja Joksimović (SNS).

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević je podsetio da odbornici koji su predložili razrešenje gradonačenika Aleksandra Šapića to ne mogu ponovo predložiti pre isteka roka od šest meseci od odbijanja predloga.
Gradonačelnik nije na sednici Skupštine Grada Beograda o njegovom smenjivanju

Sednica Skupštine Grada Beograda počela je danas obrazloženjem njenog održavanja i razlozima zbog koojih gradonačelnik Aleksandar Šapić nije prisutan.
Odbornica grupe Ujedinjenih Mila Popović ponovila je da je osnovni razlog za traženo smenjivanje gradonačelnika njegova nelegalna dogradnja njegove kuće na Bežanijskoj kosi, u Novom Beogradu."Počeo je nelegalnu gradnju mesec dana pošto je postao gradonačelnik. Ti radovi vršeni su u martu 2021. godine, dok je Šapić bio predsednik Opštine Novi Beograd, a taj objekat nije postojao u svom obliku i gabaritima na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz avgusta 2015. godine", kazala je Popović na sednici Grada.

Iako je Šapić u julu 2021. godine dobio nalog inspekcije da obustavi radove, on je ipak nastavio da gradi, dodala je Popović.Ona je pozvala odbornike da "razmisle" kako će da glasaju danas i da se upitaju da li je važnije "nametnuti gradonačelnika ili zakon".

"Kako ćete izaći pred gradjane ako dopustite da gradonačelnik bude čovek koji nelegalno gradi. Ovo je lična odluka, ne politička", napomenula je ona.

Odbornik grupe Moramo Dobrica Veselinović rekao je da se moraju rešiti krize koje su pogodile Beograd i da Šapić nije na današnjoj sednici jer "očigledno nema političke volje i vizije da se tim bavi".

"Beograd je već godinama u vrhu najzagadjenijih gradova sveta. Zatim stambena kriza kvadrat je 10.000 evra za kupovinu, a prosečna plata je 75.000 dinara. Beogradu je hitno potreban ozbiljan poduhvat javne stanogradnje", rekao je on.

Veselinović je kazao da, po procenama Ujedinjenih nacija, 2050. godine ceo Balkan će imati 25 odsto manje stanovnika što, po njegovim rečima, pokazuje da ljudi ne žele da tu žive.

Nemanja Joksiović, odbornik vladajuće Srpske napredne stranke, ocenio je da su izjave opozicije "pokušaj dobijanja jeftinih političkih poena" i rekao da gradonačelnik nije prisutan jer "nije hteo da izgleda kao da vrši pritisak na odbornike"."Nikada nećete doći (opozicija) u priliku da rukovodite ovim gradom. Predlog smene gradonačelnika se zasniva na principu 'rekla-kazala' i sve u vašem predlogu se bazira na navodima iz medija", rekao Joksimović.

Glasovima i vlasti i opozicije usvojen je dnevni red na kojem je i predlog 39 odbornika opozicije za smenjivanje Šapića, koji su podržali odbornici Ujedinjenih, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno, Narodne stranke kao i odbornici grupe NADA i Dveri, koji ipak nisu potpisali zahtev za sazivanje sednice.

Počela sednica Skupštine Beograda, na dnevnom redu i smenjivanje gradonačelnika


Deo opozicionih odborničkih grupa je sredinom novembra podneo zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada Beograda o smenjivanju Šapića, zbog nelegalne dogradnje njegove kuće u Novom Beogradu, na Bežanijskoj kosi.

Inicijative za smenjivanje gradonačelnika i za rešavanje problema u Beogradu podržali su odbornici Ujedinjenih, Demokratske stranke, Moramo-Zajedno i Narodne stranke.

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović izjavila je za list Nova da će na sednici biti dat odgovor na pitanje da li gradonačelnik Beograda može da bude čovek koji je "smišljeno i s namerom kršio zakon da pribavi sebi korist zloupotrebljavajući funkciju".

"Zasad se zna da odbornici SSP, kao i odborničke grupe ‘Ujedinjeni’, ‘Moramo’, BeDem-Demokratska stranka i Narodna stranka, smatraju da čovek koji je tri puta prekšio zakon, ne može i ne sme da bude gradonačelnik. Od ostalih očekujem da se izjasne", rekla je Popović.

Ona je naglasila da su "Beogradu potrebni novi izbori jer samo tako može da se zaustavi dalje uništavanje glavnog grada".

Odbornici će raspravljati i o zagađenju vazduha, porastu cena stanova i stanarina i energetskoj krizi u Beogradu.Deo opozicionih odbornika potvrdio da će glasati za smenjivanje gradonačelnika Beograda

Opozicioni odbornici u Skupštini Grada Begrada, iz oodborničkih grupa Ujedinjeni, Moramo, Narodna stranka i Demokratska stranka, potvrdili su da će danas glasati za smenjivanje gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića zbog, kako su naveli, kršenja zakona više puta.

Uoči današnje sednice gradskog parlamenta na kojoj će raspravljati o inicijativi za smenjivanje gradonačelnika, opozicioni odbornici su kazali da ne očekuju reakcije na inicijativu za smenu Šapića, navodeći da se ni predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević niti ijedan odbornik vladajuće stranke nisu oglasili o toj inicijativi i da nisu izneli stav o današnjoj sednici.

Ponovili su da je Šapić, dok je bio predsednik Opštine Novi Beograd, dozvolio "devastiranje" Savskog nasipa i da je 2021. godine ilegalno gradio bez dozvole a gradjevinu je legalizovao kada je postao gardonačelnik.

Šefica odborničke grupe Ujedinjeni u Skupštini grada Beograda, Mila Popović, izjavila je da se ne radi samo o smenjivanju Šapića, već o vlasti Srpske napredne stranke (SNS) koja devet godina "uništava Beograd".

"Beogradu su potrebni novi izbori i mi ćemo te izbore imati sledeće godine, jer samo tako Beograd će prodisati i profukcionisati", rekla je Popović novianrima u Skupštini Srbije.

Popović je kazala da 39 odbornika koji su podneli zahtev za smenjivanje Šapića, smatra da na čelu grada ne sme biti neko ko je viša puta kršio zakone.

Odbornik koalicije Moramo, Dobrica Veselinović, izjavio je danas da tri glavne teme vanredne sednice moraju biti zagadjenje vazduha, kriza rastućih cena nekretnina i energetska kriza.

"Ovo je pokušaj da održimo šestu vanrednu sednicu Skupštine grada i glavni zahtev je glasanje o razrešenju Aleksandra Šapića s dužnosti gradonačelnika. Ali to je samo vrh ledenog brega i mi kao koalicija dodajemo i rasprave o tri goruće krize na dnevni red, a za koje već mesecima nemamo nikakav odgovor ni gradske skupštine ni gradonačelnika", rekao je Veselinović.

Odbornica Moramo Natalija Stojmenović kazala je da prosečnom stanovniku Beograda kirija konstantno raste i da stanovi nisu energetski efikasni, a podsetila je i da je vazduh u glavnom gradu sve više zagadjen.

"Ono što o čemu ćemo mi danas diskutovati u cilju rešenja ove tri krize jeste predlog Zakona o ograničavanju cena zakupnine koji je naša stranka već podnela, ali i o tome da u proteklih 10 godina ne znamo koliko se stanova nalazi u javnom vlasništvu. I kako je moguće da jedan gradonačelnik smatra da zagadjenje vazduha nije problem i da nema nijedno rešenje", rekla je Stojimenović.

Šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, Miloš Pavlović, rekao je novinarima da Aleksandar Šapić više ne može da bude gradonačelnik Beograda jer je svojim političkim delovanjem pokazao da nije dostojan te funkcije i jer je njegov dosadašnji mandat kontinuitet lošeg upravljanja glavnim gradom od kada SNS ima većinu u gradskom parlamentu.

On je naveo da će Odbornička grupa Narodne stranke glasati za razrešenje Aleksandra Šapića s mesta gradonačelnika Beograda, jer smatraju da je izvršenjem krivičnih dela više puta zloupotrebio svoje funkcije.

"Šapić nastavlja politiku SNS-a za vreme čije vladavine je opljačkan gradski budžet. To je politika koja je privatnom investitoru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dala 177 hektara zemljišta na najboljoj lokaciji u Beogradu, čija je tržišna vrednost veća od milijardu i po evra", rekao je Pavlović.

Po njegovim rečima, to je politika koja je dovela do rušenja u Savamali, gde su "suspendovali državu i oglušili se o pravni poredak i zajedno sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka srušili sve što im se našlo na putu realizacije svog projekta".

Odbornik Deokratske stranke Filip Tatalović kazao je da je gradonačelnik Aleksandar Šapić "od simbola uspeha postignutog teškim radom, postao simbol nelegalne gradnje u Beogradu".

"On i njemu bliska lica nelegalno su gradili kod Studentskog grada, na Savskom nasipu, nelegalno je sebi pribavio dozvolu za novoizgradjene kvadrate vile na Bežanijskoj kosi. Beogradjani zaslužuju bolje od ovoga", rekao je Tatalović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.