AAA

POLITIKA | 02.12.2022 20:45 > 02.12 20:45

Dačić sa Varhejijem: Članstvo Srbije u EU jedan od prioriteta spoljne politike

  • Foto: MSP/Dijana Vukomanovic
  • Foto: MSP/Dijana Vukomanovic
  • Foto: MSP/Dijana Vukomanovic
  • Foto: MSP/Dijana Vukomanovic

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na sastanku sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem da je članstvo u EU jedan od glavnih prioriteta spoljne politike Srbije, kao i njeno strateško opredeljenje.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Dačić je pozdravio današnje potpisivanje okvirnog sporazuma o finansijskoj pomoći EU za Srbiju, sporazuma o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi, kao i sporazuma o podršci EU kod upravljanja migracijama i kontrole granica.
Dačić je istakao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapredjenju svih sfera društva i izrazio zahvalnost na finansijskoj podršci koju ceo region dobija od EU što je, kako je ocenio, od neprocenjivog značaja za sprovodjenje reformi na evropskom putu.

Varheji je istakao da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer je članstvo u EU "jedino pravo, dugoročno rešenje za mir i prosperitet".

Govoreći o uskladjivanju vizne i spoljne politike Srbije i EU, Dačić je kazao da je Srbija spremna da sa Evropom radi po pitanju ilegalnih migracija i da postepeno uskladjuje svoju viznu i spoljnu politiku sa EU.

Dačić je dodao da Srbija nastavlja da radi na unapredjenju regionalne saradnje koja "neposredno doprinosi izgradnji medjusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU".

Sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Evropski komesar je naglasio da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.