AAA

POLITIKA | 04.12.2022 15:15 > 04.12 19:08

Završen protest zbog zagadjenja u Beogradu (VIDEO)


Neformalni ekološki pokret "Eko straža" održao je danas skup pod nazivom "Protest prebrojavanja" zbog zagadjenog vazduha u Beogradu i najavio moguću radikalizaciju protesta.

Kako su naveli govornici, na jednom od prošlogodišnjih protesta bilo je oko 30.000 ljudi, a ukoliko na sledeći protest dodje sličan broj ljudi, oni će pozvati okupljene gradjane 10. decembra da blokiraju mostove u Beogradu. Na protestu u parku Bristol u Beogradu okupilo se nešto više od 1.000 ljudi.

Ekološki aktivisti su još jednom ukazali na značaj očuvanja životne sredine i zatražili od vlasti da ne negiraju zagadjenost vazduha i da redovno obaveštavaju javnost o opasnim materijama koje zagadjuju okolinu.
Većina govornika se usprotivila inicijativi vlasti za rušenje Starog savskog mosta i podržala ideju da se most nazove po njegovom "spasiocu" u Drugom svetskom ratu Miladinu Zariću.

Okupljeni su nosili transparente "Vazduh je opasan", "Pažljivo diši, opasno po život", "Za našu decu" i "Sloboda Beograda".

Kreni-Promeni: Vlast želi da 'skuva' javnost kako bi iskopavala litijum

Pokret Kreni-promeni saopštio je danas da su "predstavnici vlasti ubedjeni da će svojom novom medijskom strategijom uspeti da 'skuvaju' javno mnjenje i omoguće iskopavanje litijuma i bora od kojeg su odustali pod pritiskom naroda".

"Narednih meseci trajaće velika bitka za javno mnjenje, koja će odrediti sudbinu Srbije. Verujemo da vizija Srbije nisu rudnici prljave tehnologije, opustela i uništena Srbija iz koje ljudi beže", poručio je Pokret na, kako je navedeno u saopštenju, godišnjicu "najveće blokade".

Kako je saopštio, "prošlogodišnje blokade bile su najmasovnija pobuna posle 5. oktobra, zahvaljujući veličanstvenim narodnim blokadama povučen je Zakon o eksproprijaciji, izmenjen zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i ukinuti prostorni planovi Jadra i Loznice".

"Nakon što je vlast ispunila zahteve naroda, zajedno sa meštanima iz ugroženih područja i brojnim organizacijama, organizovali smo prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora koju je za svega 20-ak dana, uprkos opstrukcijama od strane brojnih lokalnih samouprava, potpisalo preko 38.000 građana", naveo je Pokret Kreni-promeni.

"Medjutim, narodna inicijativa predata je Narodnoj Skupštini koja se do današnjeg dana nije izjasnila o ovom predlogu zbog čega smo Ustavnom sudu predali žalbu protiv Narodne Skupštine", navedeno je u saopštenju.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.