AAA

POLITIKA | 05.12.2022 14:55 > 05.12 15:28

Vučić potvrdio da će ipak putovati na samit u Tiranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će ipak putovati u Tiranu na samit EU-Zapadni Balkan jer bi, u suprotnom, usledile "velike štete" za državu.

"Svakako će nekakve koristi biti od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, bile bi velike štete za našu zemlju. Možda bih pokazao da je moja sujeta jača i veća da ne odem, ali bi bila veća steta da ne odem. U smislu privlačenja stranih investicija i drugo", rekao je Vučić u Nikincima nakon prikaza mogućnosti novog naoružanja i vojne opreme.

On je dodao da je o tom putu razgovarao sa svim saradnicima i premijerkom Anom Brnabić i rekao da ta odluka nije pitanje njegove sujete ili emocija već procene da li će od toga biti neke koristi ili štete po Srbiju.

"Emocija ponekad obuzmu čoveka i ne znate kako da reagujete kada neko mesecima stalno proizvodi krize. Dogodi vam se, živ ste čovek, da emotivno reagujete. Pritom je sve što sam rekao istina. Jer nisam, iako se mnogima čini, ni blesav, ni pijan ni lud, a ni sasvim glup", rekao je on.

On je rekao da će u Tirani "biti mnogo dobrih stvari za gradjane" po pitanju rominga, budžetske pomoći EU od 165 miliona evra za energetiku i drugo, ali da će njemu biti teško ako bude opet morao da sluša priču "o dve strane" po pitanju Kosova i Metohije.

"Jer tu nema dve strane. Mi nismo radili ništa, samo smo gledali da sačuvamo glave našim ljudima tamo... I u razgovoru sa (specijalnim predstavnikom EU) Miroslavom Lajčakom sam rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) nešto što ne može da se preskače. Prvo ZSO, pa onda da razgovaramo o belosvetskim pitanjima. To sam rekao i Lajčaku i svima ću to reći sutra", rekao je on.

Vučić je rekao da ne očekuje da će popustiti pritisak po pitanju Kosova i da je zato važno da bude u Tirani.

"Pred nama je teško vreme i ko misli da će nas neko ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije neće. Ni ovaj u Prištini koji samo sedi i smišlja neku novu ludost da napakosti Srbiji ni ovi drugi. I zato je važno da budem tamo. A da li će promeniti mišljenje neće, velike sile ne menjaju tako lako svoje stavove. I tražiće da Kosovo udje u UN ili da ih priznamo", rekao je Vučić.

Govoreći o prikazu vojne opreme u Nikincima, Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je prikazan modernizovani jurišni avion Orao koji sada može da dejstvuje i danju i noću, koristeći visokoprecizno oružje.

"Razvijamo i bespilotne letelice u saradnji sa Vojno-tehničkim institutom i privatnim sektorom. Moramo da napredujemo da bi mogli da sačuvamo zemlju i što manje života izgubimo. Potrebna je brza modernizacija i bespilotne letelice će od aprila da počnu da se serijski proizvode u fabrici Utva. Naručili smo i mnogo dronova kamikaza i pravićemo ih u saradnji sa kompanijom EdePro, ako se to sve još dodatno utegne. Napravićemo dobar posao za vojsku", rekao je Vučić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.