AAA

POLITIKA | 07.12.2022 13:10 > 07.12 13:15

Narodna stranka: Prosvetnim radnicima dati novac predvidjen za finansiranje stranih kompanija

Poslanici Narodne stranke predložili su danas u Skupštini Srbije amandmane na budžet kojima je predvidjeno novac iz budžeta za finansiranje stranih kompanija bude preusmeren za plate prosvetnih radnika, a da 540 miliona evra umesto za Nacionalni stadion budu usmerena za infrastrukturne projekte i za rekonstrukciju puteva.

Poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović predložila je amandman kojim bi plate prosvetnih radnika bile povećane tako što bi se 22 milijarde i 439 miliona dinara za finansiranje stranih investicionih korporacija, fondova i banaka bilo preusmereno za plate prosvetara.
Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković predložio je amandman kojim bi bilo zaustavljeno finansiranje gradnje Nacionalnog stadiona, za šta je u budžetu za 2023. godinu predvidjeno 540 miliona evra.

Novaković je naveo da bi za novac predvidjen za Nacionalni stadion moglo da bude izgradjeno 20.000 stanova koji bi mogli da budu podeljeni zaposlenima u prosveti i zdravstvu.

"Mogli bismo da sagradimo 10 mostova na Dunavu ili 6.000 vrtića ili 2.000 domova zdravlja. Mogle bi da se izgrade stotine kilometara auto-puta, ali ne tako što bi ih gradile firme najvećeg kriminalca u državi Zvonka Veselinovića, koji profit deli sa bratom predsednika Srbije Andrejem Vučićem", rekao je Novaković.

Poslanica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković predložila je amandman kojim bi iz budžeta bilo izdvojeno više novca za rehabilitaciju puteva i unapredjenje bezbednosti saobraćaja, pošto je projektom, koji je počeo 2014. godine a trebao je da bude završen 2018. godine, predvidjeno da se obnovi 1.100 kilometara puteva u Srbiji, a do danas je obnovljeno tek 600 kilometara.

"U poslednjih pet godina na putevima u Srbiji dogodilo se 173.000 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 2.647 ljudi, a samo u 2021. godini zbog uticaja puta, putne okoline i infrastrukture i zbog doživljaja puta i saobraćaja dogodila se 121 saobraćajna nezgoda sa poginulim... To znači da se 25 odsto svih nezgoda dogadja zbog pogrešno projektovanih puteva, pogrešnog izvodjenja i pogrešnog održavanja puteva", rekla je Marina Lipovac Tanasković.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić predložila je da umesto Nacionalnog stadiona bude izgradjen cevovod od Drine do Vojvodine, kako bi Zrenjanin konačno dobio pijaću vodu.

"Zrenjanin već 20 godina nema pijaću vodu i neće je ni imati iz podzemnih voda, jer je to nemoguće. Grad je izdvojio 150 miliona evra, a Zrenjaninci dnevno plaćaju 10.000 evra za flaširanu vodu", rekla je Ivana Parlić.

Ona je dodala da vlast, medjutim, planira da "trajno uništi Drinu" otvaranjem rudnika litijuma kod Loznice.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.