AAA

POLITIKA | 07.12.2022 13:15 > 07.12 13:36

U skupštini uvrede i optužbe, poslanici pitaju da li je stadion potreban za sudjenja

Poslanici Skupštine Srbije u današnjoj raspravi najviše vremena posvetili su primedbama opozicije na plan izgradnje nacionalnog stadiona, kao i u razmeni medjusobnih optužbi i uvreda.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac izrazio je nezadovoljstvo što sednici ponovo ne prisustvuje premijerka Ana Brnabić, koja "već dva dana ima važnija posla".

"Šta ima važnije od budžeta", pitao je Lutovac i ocenio da premijerka i ministri potcenjuju gradjane i poslanike jer znaju da će sve što predlože "na zvonce biti izglasano".
Poslanica Stranke slobode i pravde Ana Oreg rekla je da je cela sednica usmerena tako da se javnosti uskraćuje mogućnost da sazna istinu, od inflacije i zaduživanja, do energetskih problema.

"Ja sad mogu da zaključim da je ova vlast najviše ulagala u sopstveni rejting", rekla je Oreg.

Njen stranački kolega Borko Stefanović ponovio je da je većina odbacila 80 amandmana opozicije bez ikakvog obrazloženja, a da će i ovi koji nisu odbačeni biti odbijeni iako se njima traži sprečavanje enormnog zaduživanja.

"Pogazili ste pravo na podnošenje amandmana, to je jako opasno po ovu državu, za naš poredak", rekao je Stefanović.

Poslanik DS Srdjan Milivojević ukazao je da se za stadion planira 900 miliona evra kao da su prvaci sveta.

"Šta će vam nacionalni stadion? Da li vam je mala sudnica specijalnog suda? Hoćete na nacionalnom stadionu da vam se sudi", pitao je poslanik.

Njemu je odgovorio šef poslaničkog kluba SNS Milenko Jovanov koji je rekao da Milivojevića ni njegova DS nije želela na poslaničkoj listi i pozvao gradjane da pogledaju "kako izgleda elita".

U nastavku sednice, poslanici su nastavili da razmenjuju uvrede i optužbe o sudjenjima, Rio Tintu, Jovanjici, Zvonku Veselinoviću i Andreju Vučiću, nakon čega je predsednik Skupštine odredio pauzu.

U Skupštini opet pauza nakon razmene oštrih reči

Na današnjoj sednici Skupštine došlo je do oštre razmene optužbi izmedju poslanika Narodne stranke i ministara u Vladi Srbije, nakon čega je predsednik Skupštine Vladimir Orlić odredio pauzu pre 13.00 časova, iako je redovna pauza u 14.00 sati.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković i ministar odbrane Miloš Vučević ušli su u raspravu o poslovima koje u Novom Sadu dobija firma biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića.

"Ko je to osudio Zvonka Veselinovića, jeste li vi to na strani (Aljbina) Kurtija", pitao je ministar odbrane poslanika pošto je Novaković naveo da Veselinovićeva firma dobija sve poslove, "kao da je jedina".

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić rekla je da su premijerka i brojni ministri u stvari lobisti Rio Tinta i da je ona saznala da je Rio Tinto od premijerke tražio da za pobunjeni narod koristi izraz "lažni ekolozi", što ona i čini.

"Meni se čini da je i premijerka lažna, da ste vi lažni ministri, a u stvari ste lobisti Rio Tinta. I drago mi je da je tu ministarka pravde, vi ste lažna ministarka, jer nema nezavisnog pravosudja dok vi lomite kolač na slavi Srpske napredne stranke", rekla je Parlić.

Ministarka pravde Maja Popović odgovorila je da joj je čast što je bila na slavi SNS-a, jer su upravo poslanici te stranke podržali ustavne amandmane, kojima će se dobiti za nezavisno pravosudje.

U nastavku se ponovo nekoliko poslanika opozicije javilo da govori o povredi poslovnika, na šta ih je Orlić pitao da li žele da rade ili ne.

Pre pauze, Orlić je izrekao opomenu poslaniku Radomiru Lazoviću iz "Zeleno levog kluba", ali nije objasnio zašto, niti je rekao do kada će pauza da traje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.