AAA

POLITIKA | 21.01.2023 10:15 > 21.01 10:19

Eksobar: Kurti ne mora da se složi sa SZO jer se Kosovo složilo

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja Kosova, i da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

Eskobar je za Glas Amerike takođe rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti "ne mora da se složi" sa formiranjem Zajednice srpskih opština jer se "Kosovo već složilo".

Upitan da li će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen, Eskobar je odgovorio da "na prvom mestu, dijalog nije ni prestajao", ali da je "izazov bio to što je postao instrument za rešavanje kriza".

"Želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-nemačkog predloga. Mi mislimo da je taj predlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rešenje za obe zemlje. Drugim rečima, želimo da otvori evropsku perspektivu za obe zemlje, otvori mogućnost za veću saradnju ne samo sa Evropom, već i regionom i SAD", rekao je američki izaslanik.

Eskobar je rekao da međunarodna zajednica zahteva od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština, ističući da će taj deo sporazuma biti implementiran.

"Jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka, to je fakat. Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje", rekao je Eskobar.

Eskobar je takođe rekao da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu "nisu u potpunosti povezani".

"ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-nemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari", izjavio je Eksobar.

Američki diplomata je govorio i o potencijalnim ekonomskim posledicama po Srbiju ako nastavi sa aktuelnom politikom prema sankcijama Rusiji, i zabrinutosti zbog navodnog delovanja ruske Vagner grupe u Srbiji.

"Mislim da će biti posledica. Mislim da se šteti imidžu Srbije kao zapadne zemlje. Istina je da nas kompanije pitaju da li je Srbija pod sekundarnim sankcijama, da li Srbija solidan partner, neko na koga mogu da računaju na duže staze? Jer kompanije ne traže sigurnost, već predvidivost, a ovo unosi dozu nepredvidivosti. Moj savet je da treba da se pridružite Zapadu u implementiranju svih mera i sankcija i tako Srbija ne bi bila izuzetak u regionu".

Prema njegovim rečima Vlada Srbije je jasna povodom navoda o pokušajima ruske privatne plaćeničke grupe Vagner da regrutuje vojnike u Srbiji i treba krivično da ih goni.

"Imamo njihovu rešenost da će to da urade. To je dobro", ocenio je Eksobar i dodao da je loše za bilo koju zemlju da regrutuje plaćenike i da je i u Srbiji to nelegalno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.