AAA

POLITIKA | 01.02.2023 10:35 > 01.02 10:37

Ne davimo Beograd: Sprečeno održavanje nezakonite rasprave o kamenolomu u Kosjeriću

Građani Kosjerića sprečili su održavanje javne rasprave o Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu kamenoloma čija je izgradnja planirana na oko tri kilometra od tog grada, za koju tvrde da je nelegalno zakazana, saopštio je danas pokret Ne davimo Beograd.

"Umesto da obezbedi održavanje javne rasprave prema standardima Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o opštem upravnom postupku, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine pokušali su van procedura i zakona da održe raspravu što im okupljeni građani nisu dozvolili", navodi se u saopštenju.

Predstavnik Inicijative za Požegu Bogdan Radovanović ocenio je da predstavnik ministarstva od početka javne rasprave ne brani javni, već interes investitora i da pokušava građanima "da podmetne održavanje rasprave koja nije po zakonu".

"Iako mu je od strane advokata nezadovoljnih meštana Podgradine, Sretena Đorđevića, ukazano na prekršaje koje čini, i zatraženo njegovo izuzeće, on se nije obazirao. Isti čovek ne može biti i predstavnik obrađivača plana i ministarstva, koje o planu treba da odlučuje, a ovde je bio i prezenter studije i zapisničar", naveo je Radovanović.

Poslanik pokreta Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije Robert Kozma naveo je da ne vidi nikakvu mogućnost da ta studija bude opravdana i da se odobri, "jer ne postoji način da kamenolom ne ugrozi živote i zdravlje ljudi".

"Iako je usvajanje studije preduslov za dobijanje građevinske dozvole, investitor već dve godine radi na pripremi kamenoloma, ne obazirući se na zakon i zdravlje ljudi", kazao je Kozma.

Prema njegovim rečima, kamenolom je već prouzrokovao štetu u vidu zagađenja vodoizvorišta, dok su građani "permanentno zastrašivani, diskreditovani putem naručenih tekstova u određenim medijima, a na kraju čak i fizički prebijani".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.