AAA

POLITIKA | 03.02.2023 09:40 > 03.02 10:29

Dačić: ZSO preduslov svih preduslova, velika stvar da je pristup Beograda ocenjen kao odgovoran

Velika je stvar da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju naše crvene linije, pristup Beograda dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, uz ocenu da je u ovom trenutku "pritisak usmeren pre svega ka Prištini".

Dačić je u razgovoru za Glas Amerike naglasio dve crvene linije pitanje priznavanja Kosova, to jest pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i "preduslov svih preduslova" da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

"To je nešto o čemu zaista nema potrebe da ponovo razgovaramo, niti pregovaramo, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum pre 10 godina", rekao je šef srpske diplomatije, koji je u poslednja dva dana boravio u Vašingtonu, gde je bio gost na Molitvenom doručku i sastao se sa američkim zvaničnicima u Stejt departmentu i Kongresu.
Povodom kritika opozicije u vezi sa planom za Kosovo, Dačić je rekao da "kada imate jedno ovakvo pitanje, koje je od državnog i nacionalnog značaja, pre svega bi bilo važno da dođe do nekog jedinstvenog pristupa svemu tome".

"Mi treba da znamo šta ne prihvatamo. I za sve drugo treba da imamo taktiku da ne ispadne da je zbog nas sve to propalo", rekao je Dačić.

"Veoma je teško da se raspravlja o onome što predlaže (premijer Kosova) Aljbin Kurti kada imate nešto što ste potpisali pre 10 godina", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, komentarišući šest uslova koje je premijer Kosova postavio da bi formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

"Međunarodni predstavnici su mi rekli da je on njima rekao da on neće da formira Zajednicu srpskih opština pre nego što se potpiše taj sporazum, a pre potpisivanja sporazuma traži da pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo to urade. Znači da oni priznaju Kosovo, pa da on uđe u implementaciju ovoga sporazuma, i drugo da mu se kaže tačan datum kada će da mu prihvate aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i NATO... U ovom trenutku, sva ta žestina neke kritike i pritisak su usmereni pre svega ka Prištini", rekao je Dačić.

On je dodao da Beograd neće dozvoliti da Srbiji uvedu sankcije, "ne zato što mislimo da to niko neće, nego zato što mi treba da se izborimo da do toga ne dođe".

Povodom činjenice da se Srbija još nije usaglasila sa spoljnom politikom EU i uvela sankcije Rusiji, Dačić je rekao da "nije samo reč o Rusiji, tu su i druge zemlje koje se nalaze pod udarom sankcija i zato moramo da vodimo računa".

"Dok nemamo garancije Zapada da će oni biti korektni prema nama, ne možemo da se olako odričemo naše pozicije i sigurnih glasova kada je reč o poziciji u vezi sa Kosovom i Metohijom", rekao je Dačić.

Na pitanje da li je Srbija blizu toga da šteta postane prevelika od neuvođenja sankcija Rusiji, Dačić je odgovorio da misli da nije.

"Mislim da je pitanje svih pitanja sada pitanje Ukrajine. Za nas to pitanje ne može da bude odvojeno od pitanja Kosova, odnosno od pitanja teritorijalnog integriteta Srbije. Bitno je da oni koji žele da razgovaraju o tome sa nama imaju razumevanje za takvu našu poziciju", rekao je Dačić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.