AAA

POLITIKA | 08.02.2023 22:50 > 08.02 22:50

Poslanici Skupštine Srbije u četvrtak glasaju o pravosudnim zakonima

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras posle 22.35 raspravu o setu pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa izmenama Ustava Srbije.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić najavio je da će poslanici o njima glasati u četvrtak, u nastavku zasedanja od 11 sati.
Rok za donošenje pravosudnih zakona ističe sutra, 9. februara, tačno godinu dana od kada je proglašen rezulat referenduma kojim su usvojene ustavne promene u oblasti pravosuđa.

Usvajanjem tih zakona, izbor sudija i tužilaca biće izmešten iz Skupštine u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Poslanici će glasati i za izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, izmene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Na glasanju će biti i Zakon o Ustavnom sudu, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Poslanici opozicije tokom dosadašnja četiri skupštinska zasedanja uglavnom su kritikovali predloge pravosudih zakona i podneli niz amandmana, dok su poslanici vlasti i ministarka pravde Maja Popović navodili da će, zahvaljajući tim zakonima, sudije i tužioci biti nezavisniji.

Set pravosudnih zakona predložen je radi usaglašavanja sa ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, koje su izglasane na referendumu u januaru 2022. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.