AAA

POLITIKA | 09.11.2015 12:40

Vojnim penzionerima isplata dugovanja od 2008. godine

Vojni penzioneri u Srbiji će na novembarskim čekovima dobiti iznos veći za 6,85 odsto, na osnovu odluke Ustavnog suda koja je doneta zbog neravnomernog povećanja i uskladjivanja penzija 2008. godine, najavili su danas predstavnici Vlade.

Tim povodom danas je u Domu Vojske Srbije održan skup na kojem su ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavili da će od januara penzionerima koji nisu tužili državu biti isplaćena i zaostala dugovanja, a u proseku dug je oko 304.000 dinara po penzioneru.

Na nešto više od 57.000 adresa vojnih penzionera i njihovih naslednika danas će stići detaljna objašnjenja.
Oni će u filijalma Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moći da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju i dug će im biti vraćen u jednoj rati već tokom janura 2016. godine. Oni koji ne potpišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga.

Dug prema penzionerima i neravnopravnost u uskladjivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda bili uskraćeni za celokupno povećanje. Iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

Dugovanja koja se sada ispalaćuju iznose oko 24.000 milijarde dinara, a novac za njihovu isplatu izdvojen je zahvalujući uštedama u budžetu i za to neće biti potreban rebalans.

"Za ovo ispravljanje nepravde prema vojnim penzionerima nismo digli kredit, nismo se zadužili", kazao je ministar Vulin i ocenio da država time pokazuje da poštuje vojne penzionere, njihovu odanost Srbiji, i ispunjava datu reč.

Ministar Gašić rekao je da u tom ministarstvu više nema rasipanja, službenih putovanja za brojne delegacije i skupih reprezentacija.

To prema njegovim rečima omogućava značajne uštede, pa će jedan od prioriteta biti i stambeno zbrinajvanje vojnih penzionera.

"Samo tokom 2015. godine obezbedili smo 965 stanova", istakao je Gašić.

Predsednik Udruženja Vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac rekao je da je odluka o povećanju i uskladjivanju vojnih penzionera zadovoljavajuća, a da će svaki eventualni probem biti rešavan preko institucija.

On je naveo da je oko 30.000 vojnih penzionera tužilo državu i da je na njima sada da odluče da li će potpisati sporazum o vansudskom poravnanju ili će nastaviti postupak.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da će u filijalama ove službe biti otvoreni posebni šalteri na kojima će vojni penzioneri moći da potišu sporazum, a potom će im dug biti isplaćen.

Ona je kazala da neće biti redova, a procedura će biti jednostavna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.