AAA

POLITIKA | 24.02.2023 12:00 > 24.02 12:10

Proukrajinski aktivisti pokušali da dostave tortu sa lobanjom ambasadi Rusije, policija ih sprečila (FOTO/VIDEO)


Nekoliko desetina proukrajinskih aktivista pokušalo je danas, povodom godišnjice ruske invazije na tu zemlju, da ambasadi Rusije u Beogradu dostavi tortu sa lobanjom i crvenom glazurom koja simbolizuje krv, ali im policija to nije dozvolila.

Aktivisti nisu uspeli da predaju ni zahtev ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se "preda" Medjunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog "genocida u Ukrajini".
Advokat Čedomir Stojković, koji je predvodio aktiviste, tortu je spustio na trotoar nedaleko od zgrade ambasade, na uglu Tiršove i Deligradske ulice, gde je postavljen kordon od dvadesetak policajaca.

Stojković je, obraćajući se ispred kordona policije, ocenio da to što im policija nije dozvolila da ambasadi dostave tortu i zahtev, "svedoči da je Srbija okupirana država".

"Ova policija ovde nije tu da obezbedi demokratiju, da obezbedi poštovanje ljudskih prava, nije tu da obezbedi naš ustav i slobodu izražavanja", rekao je on.

Dodao je da su takvu tortu doneli na dan kada je pre godinu dana "zločinački režim Vladimira Putina izvršio agresiju na suverenu zemlju i započeo ubijanje i istrebljenje jednog naroda" i da su tu tortu doneli jer je to "ono što se dešava u Ukrajini, što je posledica njihove (ruske) politike, što je posledica njihove agresije".

"Sramota je da Srbija posle godinu dana nije uvela sankcije (Rusiji), nije se solidarisala sa Ukrajinom i nije postala deo jedinstva Evrope, koja je danas ujedinjena kako nikad nije bila u istoriji, a Srbija, koja je okupirana od strane Rusije, nije deo toga i kvari jedinstvo Evrope na svoju štetu", kazao je Stojković.

Aktivisti su pre toga prošetali Deligradskom ulicom od Slavije do Ambasade Rusije, a nekoliko građanki iz kafića pored beloruske ambasade, koja se nalazi u istoj ulici, dovikivale su "Slava Rusiji", dok su učesnici skupa prolazili pored njih.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.