AAA

POLITIKA | 16.03.2023 14:30 > 16.03 14:33

Večeras protest porodica ubijenih mladića ispred Predsedništva Srbije

Porodice mladića ubijenih 1998. godine u pećkom kafiću "Panda" okupiće se danas u 18 časova ispred Predsedništva Srbije u znak protesta što predsednik Vučić već šest godina odbija da ih primi na razgovor.

Roditelji su agenciji Beta kazali da je Aleksandar Vučić javno saopštio da zna šta se desilo u "Pandi" i da je dužan da ta saznanja saopšti i njima i Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu gde se vodi istraga o zločinu u Peći.
Vučić je 11. januara rekao da će porodice primiti do kraja januara, a u utorak 28. februara je na RTS-u kazao da će roditelje ubijenih mladića primiti u "četvrtak ili petak".

Roditelji stradalih mladića su od 2017. godine podneli više od deset pismenih zahteva za prijem kod predsednika Srbije.

Pre 25 godina, 14 decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića "Panda", među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18).

Vladimir Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je na TV Pink rekao: "Zločin u 'Pandi' nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina".

Vučić je kasnije rekao novinarima da je "gotovo siguran" da zna šta se desilo u "Pandi", ali da ne postoje dokazi i da istražni organi Srbije ne mogu da se "ponose" kako su sproveli istragu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.