AAA

POLITIKA | 20.02.2016 10:40 > 20.02 12:47

Ubijeni oteti službenici srpske ambasade u Libiji

Službenici ambasade Srbije u Libiji, Sladjana Stanković i Jovica Stepić, poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da informacija o pogibiji dvoje službenika ne može biti formalno potvrdjena, ali da su dobijene fotografije koje jasno ukazuju da je najverovatnije tačna.

"Juče popodne dobili smo informaciju iz više izvora da je u tom napadu stradalo više stranih državljana, medju kojima i dvoje službenika ambasade Srbije koji su oteti 28. novembra 2015. godine. I Pentagon je izjavio da su njihovi avioni izvršili napade na ciljeve u Libiji koje oni smatraju pretnjom za SAD i njihove interese", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije danas će uputiti notu SAD i zatražiti informacije od te zemlje o tome šta je bila meta akcije.

"Informacija o njihovoj pogibiji još nije zvanično potvrdjena od libijskih organa, očekujemo identifikaciju u narednim satima. Biće obavljena i obdukcija da bi se videlo da li su poginuli u bombardovanju", kazao je ministar.

Dačić je izrazio saučešće porodicama službenika ambasade i dodao da će narednih dana biti organizovano prebacivanje njihovih tela i sahrana u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije proteklih meseci učinila je sve kako bi oteti državljani Srbije bili oslobodjeni i da se očekivao pozitivan ishod pregovora koje su sa otmičarima vodile libijske vlasti.

On je rekao da je BIA dostavila Vladi Srbije informacije o lokaciji zgrade u kojoj su oteti službenici bili smešteni, kao i da je bilo zahteva za otkup srpskih državljana.

"Po našim informacijama koje smo dobili od više službi, njih je otela kriminalna grupa za koju se smatra da ima veze sa Islamskom državom. SAD su rekle da se radi o kampu za obuku Islamske države i da se ti ljudi povezuju sa terorističkim napadima u Tunisu ali i to treba proveriti", kazao je ministar.

Dačić je rekao da su preduzete mere da se utvrde činjenice zašto je došlo do toga došlo i da li je postojala dozvola za putovanje prilikom koga su oteti, a najavio je da će biti preduzete sve mere na utvrdjivanju eventualne odgovornosti.

Kako je naveo, kolegijum Ministarstva spoljnih poslova je u više navrata razmatrao da li Srbija treba da zadrži ambasade u Damasku i Tripoliju.

"Ambasade tih zemalja su radile u Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine. Naši državljani nisu bili meta ovog napada, ali to je tragična posledica", dodao je Dačić i izrazio žaljenje zbog pogibije dvoje službenika.

Službenici srpske ambasade Sladjana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine, iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Zvaničnici Vlade i predstavnici bezbednosnih službi Srbije bili su od otmice srpskih državljana uključeni u pregovore sa libijskim vlastima o oslobadjanju Sladjane Stanković i Jovice Stepića.

Prema navodima zvaničnika, američki avioni bombadovali su kamp Islamske države u kome se nalazio tuniski vodja te ekstremističke grupe povezane sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu, u muzeju Bardo i u Susu. Navedeno je da je ubijen Nuredin Šušane.

Prema izveštaju agencija, napad je izveo neidentifikovani avion, a meta je bila kuća blizu glavnog grada Libije, Tripolija, gde se veruje da su se okupili pripadnici Islamske države. U napadu je poginulo oko 50 ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.