AAA

POLITIKA | 08.06.2016 14:50 > 08.06 15:07

U Skupštini grada rasprava o rušenju u Savamali

Sednicu Skupštine grada Beograda danas je obeležila rasprava o rušenju objekata u Savamali, kao i pokušaj odbornika Demokratske stranke Srbije (DSS) Milana Bojovića da uruči "priznanje Prva fantomka Beograda" gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Odbornik DSS u Skupštini grada Beograda Milan Bojović izašao je danas za govornicu u Skupštini grada sa slikom fantomke i rekao da su ga gradjani zamolili da uruči "Prvu fantomsku Beograda za izuzetan doprinos" u rušenju Savamale gradonačleniku Beograda Siniši Malom.

Gradonačelnik danas ne prisustvuje sednici.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević zamolio je Bojovića da ne "pravi cirkus" i kritikovao ga jer do sada nije prisustvovao ni na "dve sednice, a da je sada došao da pravi cirkus".

Bojović je podsetio dа dаnаs ističe rok koji je pre 10 dаnа odredio predsednik Vlаde Aleksаndаr Vučić, do kog trebа dа bude sаopštenа "punа istinа" o dešаvаnjimа u Sаvаmаli.

"Štа su nаdležni orgаni preduzeli kаko bi utvrdili ko su mаskirаnа licа kojа su te noći počinilа niz krivičnih delа? Ko su orgаnizаtori i nаlogodаvci ovаko složene operаcije? Zаšto je izostаlа reаkcijа komunаlne policije i pripаdnikа Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа", upitаo je Bojović.

On je dodаo dа će DSS nаstаviti dа istrаjаvа nа ovom pitаnju sve dok ne bude otkrivenа celokupnа istinа o ovoj аferi.

Šef odbornika Demokratske stranke (DS) Balša Božović potom je sa govornice zatražio je da se u što kraćem roku objavi šta se dogodilo i ko je rušio objekte.

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević ga je opomenuo da se drži tema.

"Vaš privatan miting ostavite za mitingovanje, niste se držali teme...", rekao je Nikodijević nakon čega je Božoviću isključen mikrofon.

"Ja sam strpljiv i tolerantan čovek, poštujem vas, poštujem različito mišljenje, ali ne mogu da vam dozvolim da stalno zloupotrebljavate govornicu. Cenio bih vašu principijelnost da ste sve to smeli da kažete gospodinu Djilasu, a pošto njemu ništa niste smeli da kažete, onda te vaše principijelnosti nema. Izvolite na mesto", kazao je Nikodijević.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je istraga u slučaju rušenja objekata u Savamali u toku i da se nada da će istraga biti brzo završena.

"Mi se svi nadamo da će istraga biti brzo završena. Niko od nas nema pravo da se meša u sam tok istrage. Istragu sprovode organi koji su za to nadležni. Za to nije nadležna gradska skupština, već neki drugi organi", kazao je Vesić novinarima pre početka sednice.

On je kazao da će javnost biti obaveštena kada budu postojali rezultati istrage.

"Ja molim samo za strpljenje...Pravo svakog je da protestuje. Mi smo slobodna i demokratska zemlja, svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje po bilo kom osnovu", naveo je Vesić.

Na pitanje da li očekuje da će biti saopšteno šta se dogadjalo u Savamali šef odbornika DS u Skupštini grada Balša Božović odgovorio je pitanjem "kako mislite da vlast kaže da je i sama učestvovala u rušenju".

"Mi smo nekoliko puta apelovali na tužilaštvo da oni preduzmu predistražne radnje u tom postupku iz prostog razloga što mislimo da je policija bila umešana u taj zločin i veoma je nezgodno i samom predsedniku vlade da pronadje krivce ili da odluči koga će da optuži od svojih najbližih saradnika", kazao je on novinarima.

Božović je rekao da je važno da gradjani ovaj postupak "isteraju do kraja", jer je u izbornoj noći ukinuta država na jednom delu Beograda.

"Ispod fantomki se nalazi finansijski interes vrha vlasti kroz projekat Beograd na vodi i njihovog strateškog partnera gospodina Alabara i smatramo da je to bio uzrok tog problema", naveo je Božović.

U postizbornoj noći izmedju 24. i 25. aprila maskirani ljudi porušili su objekte u Savamali nа raskrsnici Hercegovаčke i Mostаrske ulice i maltretirali prolaznike, zadržavajući ih i oduzimajući im mobilne telefone. Policija nije reagovala na pozive gradjana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.