AAA

POLITIKA | 14.05.2015 13:50 > 14.05 15:03

Rehabilitovan Dragoljub Mihailović


Viši sud u Beogradu usvojio je danas zahtev za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta (Jugoslovenske vojske u otadžbini) u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića.

Odlukom o rehabilitaciji Mihailovića sud je, posle skoro sedam decenija, poništio presudu kojom je Mihailovć 1946. godine osuđen na smrt streljanjem zbog saradnje sa okupatorom u Drugom svetskom radu.

Sud je utvrdio je da Mihailović nije imao fer i pravično suđenje i da mu nije data mogućnost žalbe na presudu.

"Odluka Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ od 15. jula proglašava se ništavom od trenutla donošenja, kao i sve njene pravne posledice, a Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim", rekao je predsedavajući sudskog veća Aleksandar Trešnjev.

U obrazloženju rešenja on je naglasio da je Dragoljub Mihailović lišen života iz političkih i ideoloških razloga i da je to bilo sudjenje režimu stare, Kraljevine Jugoslavije, odnosno izbegličkoj vladi.

On je naglasio da sud nije utvrdjivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

"Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je to učinjeno  zakonima o boračkim pitanjima, već isključivo da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično sudjenje", rekao je Trešnjev.

On je kazao da je sud koji koji doneo odluku da Mihailović bude streljan ometao njegovu odbranu, što dokazuje činjenica da je samo pet puta razgovarao sa advokatom pod strogom kontrolom državnih organa, da nije imao uvid u dokaze, niti je dozvoljeno saslušanje svedoka koji bi govorili u njegovu korist.

"Nije mu sudio nezavisan i nepristrasan sud, jer su u tom sudu bili pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, jedan pukovnik i dva potpukovnika, koji su bili njegovi politički protivnici. Sudska odluka je unapred doneta i to ne od strane suda", kazao je Trešnjev.

Dodao je da je optužnica politički korigovana, da su najviši funkcioneri Komunističke partije odlučivali da li će suđenje biti javno ili tajno, kao i lično Josip Broz Tito.

Prema sudijinim rečima, na tok suđenja uticali su i komunističke partije Bugarske i SSSR, što pokazuje i to da je Tito obavestio Josifa Visarionoviča Staljina o hapšenju. 

Trešnjev je naglasio i da su tokom ovog postupka istoričari potvrdili da su tri dokumenta falsifikovana i da su to pisma koja je Mihailović navodno uputio kardinalu Alojziju Stepincu i poglavniku Nezavisne države Hrvatske (NDH) Anti Paveliću, kao i naredba koju je izdao svojim potčinjenima u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima na suđenju 1946. nije bila adekvatna atmosfera, a Mihailoviću je konstantno davan alkohol

Za postupak rehabilitacije vladalo je veliko interesovanje i u sudnici Višeg suda u Beogradu nije bilo slobodnog mesta. U sudnici je bio i veći broj medija, kojima je omogućeno da prate izricanje odluke. 

Ispred Palate pravde okupio se, s jedne strane, veliki broj pristalica Ravnogorskog pokreta i sa druge strane protivnici rehabilitacije Mihailovića.

Zahtev za rehabilitaciju Mihailovića 2006. godine podneli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta građanska prava.

Postupak rehabilitacije je počeo 16. septembra 2010. godine, tokom kojeg su saslušane desetine svedoka, uglavnom istoričara, preslušani audio snimci sa sudjenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Mihailović, inače, nema grobno mesto, a posebna Komisija utvrdjuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.

U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.