AAA

POLITIKA | 14.05.2015 14:20 > 14.05 14:37

Vučic sa NVO o značaju evropske integracije za Srbiju

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija istakli su danas na sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem značaj procesa evropske integracije za reformisanje i modernizaciju Srbije, izgradnju institucija i uređenog društva, kao i uspostavljanje pune vladavine prava.

Kako je saopštio Evropski pokret u Srbiji koji je prisustvovao sastanku u Vladi Srbije, učesnici su se saglasili da je neophodno što ranije otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić pozdravila je inicijativu i zainteresovanost premijera za konsultovanje sa civilnim društvom o pitanjima evropske integracije Srbije, a premijer je pozvao predstavnike nevladinih organizaci na nove konsultacije, krajem juna.

"Smatramo da pregovori, odnosno pristupno prilagođavanje standardima i vrednostima EU, zahteva mobilizaciju svih raspoloživih društvenih resursa i znanja u Srbiji, kako državnih, tako i civilnog društva. Cilj je da Srbija bude pripremljena i kvalitetna članica EU", rekla je na sastanku Maja Bobić.

Bobić je upoznala premijera Vučića sa platformom "Nacionalni konvent o Evropskoj uniji" koja okuplja više od 300 organizacija civilnog društva a koji je deo formalne procedure, kroz mehanizme Skupštine Srbije, za nadgledanje procesa pregovora Srbije i EU.

Premijer Vučić je, kako prenosi Evropski pokret, istakao da pregovori treba i moraju biti otvoreni, a da su aktivnosti i doprinos Nacionalnog konventa o EU na tom planu "veoma korisni" i interesovao se da li postoje prepreke u funkcionisanju Konventa, kao i šta je još potrebno učiniti da saradnja bude bolja za dobrobit procesa evropske integracije Srbije.

Sastanku su, pored Evropskog pokreta u Srbiji, prisustvovali i predstavnici Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Centra za evroatlanske studije, Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Beogradske otvorene škole i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.