AAA

POLITIKA | 17.06.2016 08:45 > 17.06 09:25

Srbija je oaza nekažnjivosti za ratne zločine

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Sandra Orlović izjavila je da je prema broju optužnica u poslednjih pet godina Srbija postala "oaza nekažnjivosti za ratne zločine".

Ona je, u intervjuu za Danas pred odlazak u Sjedinjene Američke Države na usavršavanje, kazala da, po njenoj proceni, u Srbiji živi najmanje 3.000 osumnjičenih za teške zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, kao i da je bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, pred kraj mandata izjavio da, samo u Beogradu, živi 80 osumnjičenih za ratne zločine.

"U takvoj situaciji, a posebno pri više puta ponovljenoj deklarativnoj posvećenosti zvaničnika regionalnom pomirenju, očekivalo bi se da institucije Srbije angažuju mnogo više resursa i političke volje da se procesuiranje ratnih zločina u Srbiji reanimira", kazala je Orlović i ocenila da Tužilaštvo za ratne zločine nema dovoljno ljudi, ni dovoljno veliki budžet.

Ona je ocenila i da neuspeli izbor novog tužioca za ratne zločine ukazuje da politička vlast pokušava da procesuiranje ratnih zločina svede na minimum, "dovoljan da umiri briselske birokrate".

Ona je ocenila da je vidan napredak političkih, kulturnih i ekonomskih veza u regionu, ali da se pomirenje u regionu bazira na interesima unapredjenja svakodnevnog života gradjana, "bez otvaranja teških tema koje te interese i odnose mogu ugroziti".

"Dijalog o ideologijama koje su legitimizovale zločine, različitim interpretacijama ključnih dogadjaja u istorijskim udžbenicima, moralni dug naših zajednica prema žrtvama, vidjene su kao štetne za budućnost i stabilnost", navela je Orlović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.