AAA

POLITIKA | 10.08.2016 19:45 > 10.08 19:54

Boško Obradović mandataru: Sve radite po starom, Dveri će glasati protiv izbora Vlade

  • Foto: Dveri

Na pitanje šta misli o Vašoj vlasti, veliki srpski dramski umetnik Petar Božović rekao je da je Aleksandar Vučić dao ogroman doprinos dramskoj umetnosti. I zaista, Vašoj glumi, g. Vučiću, nema kraja. Tri meseca ne možete da formirate Vladu, a onda zakazujete skupštinsku sednicu u roku od 24 sata. Sve više sam uveren da Vam je ideja da Narodna skupština bude ponižena i marginalizovana, a da Vlada Srbije preuzme svu političku moć u državi. Stvari stoje potpuno obrnuto: Vi ćete biti izabrani od strane Narodne skupštine i nama odgovarate za svoj rad.

Analizu Vašeg programa rada Vlade započeću onim čega nema u Vašem ekspozeu i sastavu rekonstruisane Vlade Republike Srbije. Jer da se odmah razumemo – nije ovo nikakva nova Vlada, ovo je najobičnija rekonstrukcija Vlade, koju ste mogli da uradite i bez izbora. Izbacite loše ministre i ubacite nove za koje mislite da će bolje raditi. Zašto ste onda išli na izbore? Da biste sakrili Vašu odgovornost za izbor loših ministara i da biste dobili šest meseci apsolutne vlasti bez kontrolne funkcije Narodne skupštine. Jer, ne zaboravimo, prema Poslovniku o radu Narodne skupštine, Vi ste obavezni da odgovarate na poslanička pitanja i da svi Vaši ministri na svaka tri meseca podnose izveštaje o radu nadležnim skupštinskim odborima. Vi ste, dakle, bili pola godine na vlasti bez ikakve kontrole.

U Vašem programu nema Ministarstva za brigu o porodici, borbe protiv bele kuge i podsticajnih mera za podršku rađanju, mladim bračnim parovima i porodicama sa više dece, iako konstatujete koliki je problem što smo za 10 godina izgubili 400.000 stanovnika. Ako Vi, g. Vučiću, ne shvatate da rešavanje demografskog izumiranja srpskog naroda treba da postane državni prioritet – Vi nam kao predsednik Vlade niste potrebni. Vi ste omašili ključnu ulogu koju je trebalo da ima Vaša Vlada. Podsećam Vas da bez demografske obnove nema ni ekonomije ni bezbednosti ni budućnosti Srbije. Rodna ravnopravnost i posebna prava za LGBT populaciju su Vama u ekspozeu očigledno važniji od porodice i nataliteta. Nije predložena nijedna konkretna mera pro-porodične politike: nema Ministarstva za porodicu, nema majčinstva kao zanimanja; nema poreskih olakšica za višedetne porodice niti subvencija države za sticanje porodičnog doma i pokretanje porodičnog biznisa. Vaš ekspoze je na ovom, najvažnijem pitanju, apsolutno podbacio.

Isto se odnosi na Ministarstvo za Srbe van Srbije koga nema. Vi ste zaboravili da trećina Srba i državljana Srbije živi van granica Srbije – u bivšim jugoslovenskim republikama i širom srpskog rasejanja. Srpska dijaspora putem doznaka investira u Srbiju više milijardi evra godišnje i spada u najvećeg stranog investitora – pod znacima navoda. A šta dobija za uzvrat? Niste ih udostojili ni Ministarstva, a da ne govorim o olakšanom biračkom pravu, podsticajnim merama za investitore iz rasejanja ili očuvanju nacionalnog identiteta putem razgranatog sistema dopunskih škola u dijaspori. Pominjete olakšano dobijanje državljanstva za naše sunarodnike van Srbije, ali – molim Vas – šta ste uradili po tom pitanju za 4 godine Vaše vlasti? Vi ne možete dve godine da izaberete direktora Uprave za dijasporu koju ste od Ministarstva sveli na običnu kancelariju pri Ministarstvu spoljnih poslova. Za Vas su naši sunarodnici širom sveta stranci, i još gore od toga, jer su stranci ovde dobro došli kad investiraju, a srpskoj dijaspori ne nudite ništa.

Takođe, ne čujemo dovoljno reč sa Vaše strane kada su ugrožena ljudska, manjinska i nacionalna prava Srba u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, BJR Makedoniji ili Albaniji. U većini slučajeva kad posetite okolne zemlje –ne susretnete se sa pripadnicima srpske zajednice. Krajnje je vreme da uvedete mere reciprociteta u odnosima sa drugima u regionu: kakav je naš odnos prema njihovim nacionalnim manjinama u Srbiji – takav tražimo da bude i njihov odnos prema našim sunarodnicima kod njih.

Napisali ste nekoliko praznih reči o slobodi medija, a mediji nikada nisu bili zatvoreniji za javnu raspravu. Najbolji dokaz tome je da Vi lično od kada ste došli na vlast pre četiri godine niste izašli ni na jedan TV duel gde bi sa druge strane bio neko ko drugačije misli od Vas. I to što Vi zauzimate 70% medijskog prostora, a svi ostali ostatak – Vi zovete demokratijom. Da ne govorim o Vašem pokušaju izborne krađe kada ste bili nezadovoljni brojem osvojenih mandata, pa ste pomislili da možete da ih ukradete od opozicije. Dokazao sam Vam pokradene glasove na Kosovu i Metohiji, sve dokumentovao video prilogom i fotografijama, pa Vas podsećam da ste rekli da biste pre umrli nego ukrali jedan jedini glas. Neko je krao u Vaše ime, a mene ne zanima da li je to sa Vašim znanjem ili ne, to ste Vi dužni da nam kažete.

Ne vidimo nikakvu promenu Dinkićeve neoliberalne ekonomske politike koju forsirate već četiri godine. I dalje dajete naše pare stranim firmama koje dolaze u Srbiju samo da bi uzele državne pare iz budžeta, jeftinu radnu snagu i sav profit iznele u inostranstvo, često – i na to Vas posebno upozoravam – ne plaćajući čak ni porez na ostvarenu dobit u Srbiji, jer mnogi od njih lažno prikazuju svoje poslovanje u Srbiji sa gubitkom da bi izbegli plaćanje poreza. Hoćete da kažete da su strane firme došle u Srbiju da bi poslovale sa gubitkom?

Ništa ne menjate ni u odnosu prema bankama. Nema dodatnog oporezovanja stranih banaka koje iznose ekstraprofit iz ove države sa najvećim kamatnim stopama u Evropi. Ovu meru nisam izmislio ja, već ju je prvi primenio Vaš prijatelj Viktor Orban, pa ne vidim zašto ne biste i Vi. Nema dodatne emisije državnog novca koja bi bila uložena u velike infrastrukturne radove, domaće bankarstvo, domaću privredu i poljoprivredu. Nema podrške zadrugarstvu, obnovi domaćih poljoprivredno-industrijskih kombinata, obnovi domaće industrije poljoprivredne mehanizacije, podsticaja za proizvodnju zdrave, organske hrane. Nema garancija da nećete dozvoliti uvoz, promet i proizvodnju genetski modifikovane hrane i semena, što je uslov za naš ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU. Naprotiv, juče smo Vas ovde videli u ulozi GMO lobiste sa najviše državne funkcije, iako je 127 gradova i opština u Srbiji donelo deklaraciju da želi Srbiju bez GMO.

Nema najvažnijeg pitanja za Srbiju danas, a to je zaustavljanje bankarske pljačke građana Srbije i zaštita prezaduženih porodica. Niste ponudili rešenje za porodice koje su u dužničkom ropstvu prema kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, i koji posle 10 godina otplate kredita imaju da vrate više nego na početku kreditnog zaduženja. Izvinite, g. Vučiću, kakvo je to bankarstvo? To je najobičnije zelenašenje i pljačka, a Vi i Narodna banka Srbije to dozvoljavate. Predlagali smo Vam i da uvedete institut ličnog stečaja i tako zaštitite prezadužene porodice od oduzimanja porodičnog doma, ali i od toga nema ništa.

Predlagali smo Vam obnovu državnog Zavoda za obračun i plaćanja i osnivanje državne Razvojno-investicione banke, ali od toga nema ništa. Ponovo ste pomenuli ispitivanje porekla imovine svih političara i tajkuna, ali to obećavate već četiri godine. I to što nema tog zakona simbol je Vaše lažne borbe protiv korupcije i kriminala. Najavljujete da ćete oporezovati imovinu za koju ne može da se dokaže poreklo, ali to nije samo oporezivanje već i legalizacija nezakonito stečene imovine. Ta pokradena imovina treba da bude oduzeta, a lopovi krivično gonjeni. Uhapsili ste na stotine ljudi, ali nema sudskih presuda. Kažete da je neko uništio i opljačkao državu posle 2000. Ko je taj neko i zašto nije u zatvoru na višegodišnjoj robiji? Da li jedan takav ekonomski ubica Mlađan Dinkić, Vaš blizak saradnik, koji još uvek nije odgovarao za uništenu domaću privredu i bankarstvo?

Predložili smo Vam vraćanje carinskih i vancarinskih zaštitnih mera na uvoz strane robe, uvođenje progresivnog oporezivanja (povećanje poreza za bogate), oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa za nova radna mesta u domaćim firmama u prve dve godine i poreske podsticaje za zadužbinarska, kulturno-naučna, humanitarna i sportska ulaganja, ali i od toga nema ništa.
 Pažnja: Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.