AAA

POLITIKA | 01.09.2016 15:05 > 01.09 18:18

Nikolić i Vučić nisu podržali referendum ali neće uticati na stav RS


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić nisu danas podržali najavljeni referendum u Republici Srpskoj, ali "ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova" povodom njegovog održavanja, saopšteno je danas nakon sastanka sa političkim predstavnicima RS u Beogradu.

U zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića posle sastanka navodi da se će Srbija, bez obzira na odredjene razlike u vidjenjima situacije u regionu uvek podržati srpski narod, gradjane RS i njene institucije.

"Nikolić i Vučić nisu pružili podršku ali ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja najavljenog referenduma", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osnovna tema razgovora bila očuvanje stabilnosti i mira u regionu i da su Nikolić i Vučić istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta RS.

Predsednik i premijer osudili su, kako se dodaje, organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i kako se navodi, "licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od značajnog dela medjunarodne zajednice".

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. septembar.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

burbon02/09/2016 03:03

Koliko znam ni Venecela ni Vjetnam ni Obala slonovace nisu podrzali referendum niti su bili protiv njega.Toliko o *srbima* na vlasti u Srbiji.Sramota.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.