AAA

POLITIKA | 30.09.2016 10:30 > 30.09 10:37

EU Srbiji dala 40 miliona evra pomoći zbog migranata

Evropska unija je od septembra 2015. dala 40 miliona evra bespovratne pomoći za podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima, saopštila je danas Delegacija EU u Beogradu.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport je rekao da "Srbija... pruža važan doprinos rešavanju migrantske krize na odgovoran i human način" i da "EU podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice".

On je rekao i da "delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrdjivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način".

"Narednih meseci i godina Srbija će imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama", rekao je Devenport, navodi se u saopštenju.

Više od 10,7 miliona evra dato je za radove na izgradnji i rekonstrukciji centara u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu za planirane radove u Šidu i Padinskoj Skeli, kao i za opremu, mobilne timove, potrepštine i nameštaj.

EU takodje plaća troškove struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje, i to više od 460,000 evra ove godine i skoro dva miliona miliona evra naredne godine, navodi se u saopštenju.

Više od 9,4 miliona evra utrošeno je za plate 273 zaposlenih gradjana Srbije, koordinatora, prevodilaca, administrativnog pomoćnog osoblja i zaposlenih na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu.

EU je obezbedili sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu, za dečije kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima u pratnji ili bez nje.

Za zaštita granica obezbedjeno je 7,5 miliona evra i to za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostjućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prelaza.

EU je takodje za hrana i druge potrepštine obezbedila 3,8 miliona evra a za transport i logistika više od 2,6 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Za zdravstvena nega dato je skoro 1,2 miliona evra i to za dve mobilne klinike, prateće medicinsko osoblje i prevodioce, lekove i druga medicinska sredstva, kao i pristup primarnoj zdravstvenoj nezi u prihvatnim centrima kao i u gradskom parku u Beogradu.

EU je finansirala i upravljanje, administrativni poslovi, kompjuteri, putovanja, komunikacija sa skoro dva miliona evra dok je ta podršku reformi nacionalnom sistemu azila obezbedila milion evra.

Za "asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porekla" obezebdjeno je 0,75 miliona evra.

Pored toga, nekoliko zemalja članica EU je pružilo potrebnu bilateralnu pomoć Srbiji, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

Srbija je takodje dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama čiji je budžet 8 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.