AAA

POLITIKA | 15.11.2016 00:10 > 15.11 12:19

Na početku sednice poslanici o Devenportu

Sednica Skupštine Srbije počela je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike Dveri i Srpske radikalne stranke (SRS) najviše je zanimalo kako je ambasador EU mogao da prisustvuje sednici skupštinskog Odbora za evrointegracije na kojoj je trebalo da bude predstavljen izveštaj Evropske komisije.

Poslanik i lider SRS Vojislav Šešelj pitao je predsednicu parlamenta Maju Gojković kako je mogla da dozvoli da ambasador EU Majkl Devenport prisustvuje sednici Odbora za evropske integracije i "još da predsedava", jer je po njegovom mišljenju, mogao da samo da sedi na galeriji.

"Srpski radikali žele da znaju zašto se dozvoljava ponižavanje skupštine na ovaj način. Znali ste da je skupštini predstavljen izveštaj u elektronskoj formi i da se razmatra nešto što je na engleskom. Po Ustavu u našoj upotrebi može biti samo u upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, a predsednik Odbora je izjavila da je službeni jezik engleski i mi treba da ga učimo", kazao je on.

Šešelj je ponovio pitanje zašto državni funkcioneri i premijer Vučić tokom zvaničnih susreta drže srpsku zastavu i zastave EU.

Gojković je rekla da je pravo predsednice Odbora za evropske integracije da pozove ambasadora na predstavljanje izveštaja.

Ona je dodala da predsednica Odbora Marinika Tepić nije dobro procenila uslove za održavanje te sednice jer nije obezbedila prevod i da je, s obzirom na sastav odbora, mogla pretpostaviti da će postojati takav zahtev.

Prema njenim rečima, dešavanjima na sednici i posle sednice Odbora parlamentu je naneta velika šteta.

Ona je rekla i da je razgovarala sa Devenportom u svom kabinetu i da je tako sprečila da šteta ne bude veća, ali da je očigledno trebala da nastupi pred kamerama i da osudi ponašanje pojednih članova Odbora.

Šef poslanika Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pitao je kada će parlament i Vlada reagovati na ono što se dešavalo u skupštini u četvrtak.

On je rekao da se slaže sa onima koji imaju stav da je bilo potrebno obezbediti prevod na srpski jezik i da je ta primedba bila na mestu.

"Ali je neverovatno da Vlada i parlament ne zauzimaju stav o dogadjaju koji govori o nama. Najveća šteta je naneta zemlji. Kakvu poruku šaljemo? Mi koji se borimo za članstvo u EU smo poslali poruku slabića i kukavica. Ako to ponašenje ne ostane bez političkog stava Vlade i parlamenta, biće kontraproduktivno", naveo je Jovanović.

On je pitao kada će reagovati Vlada i šta je preduzeo ministar spoljnih poslova i šta će uraditi predsednica parlamenta, jer bi po njegovoj oceni, neko mogao da pomisli da je "ono što radi Šešelj naša politika".

"Nama je potreban Devenport, a ne mi njemu", kazao je Jovanović.

Boško Obradović iz pokreta Dveri pitao je premijera Srbije Aleksandra Vučića koja je uloga šefa misije EU Devenporta u Vladi Srbije.

"Da li je član Vlade i po kom osnovu prisustvuje sednicama Vlade Srbije i da li, recimo, ambasador Srbije može da prisustvuje sednicama Vlade u bilo kojoj državi", pitao je Obradović.

On je pitao premijera, ministra trgovine Rasima Ljajića i šefa diplomatije Ivicu Dačića dokle su stigli pregovori Srbije sa Evroazijskim ekonomskim savezom.

Obradović je želeo i da premijer Srbije govori i o spoljno-političkom kontekstu, kada je, kako je rekao, EU prevazidjena ideja i kada širom EU pobedjuju opcije koje su veoma kritične prema uniji.

On je rekao da je to aktuelno posle izbora u Moldaviji i Bugarskoj.

"Da li se nastavlja put Srbije u EU po svaku cenu", pitao je Obradović i podsetio na obećanje Vučića da će biti posebna sednica na kojoj će se razgovarati tome kojim putem Srbija treba da ide.

Poslanica pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković upitala je predsednicu Skupštine Maju Gojković zašto poslanici nisu dobili raspored sedenja i zašto je neosnovanim ukidanjem replika dozvolila premijeru prilikom obraćanja parlamentu da priča neograničeno i iznosi neistine, kao i zašto je tvrdila da joj predsednik DJB preti.

Ona je rekla da odgovor očekuje u pisanoj formi, kako bi se izbegla zloupotreba moći.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je rekla da je raspored sedenja u nadležnosti generalnog sekretara.

Poslanik sa liste SNS Miloje Miletić pitao je da li će biti zaposleni lekari i medicinsko osoblje u lokalnim samoupravama kao što je opština Svrljig.

On je kazao da bitno da se obezbedi još doktora u Svrljigu, jer kako je rekao, nije u redu da ta opština ima smo 21 doktora.

Veroljub Stevanović iz DS postavio je pitanje za ministra odbrane i ukazao da radnici Zastava IMPRO štrajkuju gladju, a niko ne rešava problem.

"Posla imaju na pretek. To nije sporno. Postavlja se pitanje statusa firme i nije normalno da se za to ne interesuje ministarstvo. Kada će se rešiti status firme?", naveo je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.