AAA

POLITIKA | 16.11.2016 10:50 > 16.11 10:57

Kažnjavanje negiranja genocida obaveza iz evropskih dokumenata

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Predlogom izmena i dopuna Krivičnog zakonika predvidjeno kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina ukoliko su ta krivična dela utvrdjena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu.

"Ispunjavamo obaveze prema evropskim dokumentima", rekla je Nela Kuburović novinarima u Skupštini Srbije i dodala da Srbija ima obavezu na osnovu odluke Saveta EU kojom je propisano da svako negiranje genocida, što je predvidjeno i Statutom Medjunarodnog krivičnog suda, predstavlja krivično delo.

Na pitanje da prokomentariše podatak da je Medjunarodni krivični sud doneo samo jednu odluku, Nela Kuburović je rekla da to ne znači da ih neće donositi u budućnosti.

Predlogom izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koji se nalazi na dnevnom redu tekuće sednice Skupštine Srbije, predvidjeno je i kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina.

"Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica ili člana grupe koja je odredjena na osnovu rase, boje kože, vere, porekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi lica ili člana te grupe, ukoliko su ta krivična dela utvrdjena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Medjunarodnog krivičnog suda kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina", navodi se u predlogu dopune.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je juče novinarima u Skupštini Srbije da je odredba neprihvatljiva i da je ta stranka uložila amandman. Ta odredba neprihvatljiva je i za Demokratsku stranku Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Leonardo16/11/2016 22:43

Bravo za vladu!

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.