AAA

POLITIKA | 19.12.2016 14:00 > 19.12 15:34

Nino Brajović novi državni sekretar u Ministrarstvu kulture i informisanja

Vlada Srbije postavila je danas generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije (UNS) Nina Brajovića za državnog sekretara za informisanje i medije u Ministarstvu za kulturu i inofrmisanje Srbije.

Iz ministarstva su saopštili da veruju da su dugogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, profesionalni angažman u UNS-u i brojna dobijena priznanja najbolja preporuka za obavljanje odgovorne funkcije državnog sekretara za informisanje i medije.

Kako je navedeno, u ministarstvu veruju i da su imenovanjem državnog sekretara stvoreni neophodni uslovi za rešavanje svih otvorenih pitanja u oblasti javnog informisanja, uz punu saradnju Ministarstva sa strukovnim udruženjima, regulatornim i samoregulatornim telima, medijskim profesionalcima i ostalim relevantnim činiocima.

Brajović je agenciji Beta rekao da tu funkciju vidi kao mogućnost da pomogne kolegama novinarima i medijima, a naravno i Vladi Srbije.

On je naveo da je prihvatio da obavlja taj posao uz uslov da ono što smatra najvažnijim za novinarski esnaf u Srbiji uradi u što mogućem kraćem roku, odnosno za godinu do godinu ipo dana.

Brajović je kazao da je to rok koliko će trajati njegova podrška ministarstvu, a u okviru koga moraju da se urade ključna pitanja medijske strategije.

"Ja medijsku strategiju shvatam kao nekoliko pitanja koja su ostala nerešena iz dosadašnje strategije kojoj je istekao rok. A to je pre svega potreba da se bolje reši finansiranje lokalnih medija kroz projektno finansiranje, da se reši status Politike po mom mišljenju najbolja bi bila fondacija, i treće da se reši pitanje Tanjuga", kazao je Brajović. 

On je rekao da bi država trebalo da zadrži "zlatnu akciju" u Tanjugu, a da se ostatak privatizuje.

"Dakle da to bude neko javno privatno partnerstvo, naravno na način koji ne bi nanosio štetu i ostalim dvema novinskim agencijama. Mislim da to rešenje mora brzo da se donese da se ovakvo stanje ne bi nastavilo u nedogled", kazao je Brajović.

Odluka o ukidanju Tanjuga doneta je posle neuspele prodaje tog preduzeća, u skladu sa medijskom strategijom kojom je predvidjen izlazak države iz vlasništva u medijima, kao i uspostavljanje ravnopravnog položaja medija na tržištu.

Tanjug je odlukom Vlade Srbije prestao da radi 31. oktobra 2015. godine. Ta novinska agencija, medjutim, i dalje emituje vesti, koristeći prostor i opremu koju je koristila i pre odluke o ukidanju. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.