AAA

POLITIKA | 05.01.2017 12:05 > 05.01 12:54

Čanak: Da je bilo lustracije ne bi nas Dačić svadjao sa susedima

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da poslednji, kako se izrazio, "provokatorski i huškački istupi" ministra spoljnih poslova Ivice Dačića predstavljaju "uvrede na račun susednih država i uvode region u stanje ratne psihoze".

Čanak je kazao da očekuje što skoriju smenu Ivice Dačića sa funkcije, jer je "izgubio i poslednje ostatke kredibiliteta da u bilo čije ime razgovara sa domaćim i evropskim okruženjem".

On je pozivao na usvajanje Zakona o lustraciji, i dodao da nakon usvajanja tog zakona očekuje da Ivica Dačić odgovara po Krivičnom zakoniku Srbije "zbog svega što je u prošlosti radio, i pre i posle 2000. godine".

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno sprovodjenje lustracije, jer jedino tako "neće doći u situaciju da nas Miloševićevi portparoli zločina ponovo svadjaju sa susedima i huškaju na nove sukobe".

Čanak je ocenio i da Dačiću "ratno huškanje i izazivanje sukoba ne bi bilo prvi put, te da nakon takve retorike posledice "prati sa bezbedne udaljenosti".

"U vreme sukoba '90-ih Ivica Dačić je bio portparol režima koji je ratove poveo i finansirao. Ne samo da se od politike zločina nije ogradjivao, već je na najbrutalniji način tu politiku zastupao, branio i pomovisao", piše u Čankovoj izjavi.

On je kazao i da je Dačić "šampion tranzicije", te da je na različite načine "učestvovao u svim petooktobarskim vladama od 2004".

"Njegova tranziciona režimska aktivnost praćena je brojnim aferama od 'kofera' do 'banane'", podsetio je Čanak.

Naveo je i da danas Ivica Dačić provodi vreme na slobodi zbog nedostatka dokaza ili političke volje za procesuiranjem, te da "predstavlja i zaštitnika interesa jedne strane države".

"I, verovatno, u njeno ime, jer to nije interes Srbije, ponovo našu zemlju zavadja sa gotovo svim susedima, ne krijući previše da su mu bliži interesi režima u Kremlju, nego javni interes gradjana Srbije. Ivica Dačić je primer modernog kvislinga koji bez stida promoviše tudje interese i još ih predstavlja kao patriotizam", napisao je Čanak.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.