AAA

POLITIKA | 08.01.2017 19:05 > 08.01 19:08

Opozicija protiv Pomoćne policije

Na snagu je stupila Uredba Vlade Srbije na osnovu koje se formira Pomoćna policija, a što su danas osudile pojedine opozicione stranke koje smtraju da se time pravi "partijska policija".

Pomoćnu policiju će činiti osobe koje nisu u radnom odnosu u Ministarstvu unutrašnjih poslova i to da bi obavljali policijske poslove, navodi se u Uredbi vlade koju prenosi Insajder.net.

Tokom angažovanja, pripadnici te policije će nositi oružje, policijske uniforme i službenu legitimaciju, koja se razlikuje samo u natpisu  -  umesto "policija" piše "pomoćna policija".

Rad Pomoćne policije je u Zakonu o policiji iz 2016. uredjen sa dva člana a novom uredbom se za rad Pomoćne policije  -  najšira ovlašćenja daju ministru unutrašnjih poslova,

Demokratska stranka (DS), Pokret Dosta je bilo (DJB), Dveri i Liga socijaldemorkata Vojvodine (LSV) u odvojenim saopštenjima oštro su kritikovali odluku Vlade uz ocenu da se radi o stvaranju partijske policije.

"Vlada Srbije donošenjem uredbe o pomoćnoj policiji pokušava da zamaskira svoju nesposobnost u vodjenju sistema bezbednosti", navela je DS.
 
Ta stranka smatra da vlast "umesto da jača kriminalističku policiju i smanjuju administraciju, uz poboljšavanje profesionalnog i životnog standarda pripadnika MUP-a, uvodjenjem pomoćne policije stvara dodatni prostor za zapošljavanje po diskrecionoj odluci ministra".

DS ukazuje i da je neodrživa situacija u kojoj ljudi koji se školuju za taj posao na Kriminalističko-policijskoj akademiji ne mogu da se zaposle "od duge kolone aktivista Srpske napredne stranke".

Pokret Dosta je bilo u saopštenju navodi da premijer Aleksandar Vučić ovom uredbom pravi partijsku policiju.

"Većina poštenih i profesionalnih policajaca ne podržava vlast Vučića zbog političkih zloupotreba kojima su stalno izloženi, otpuštanja politički nepodobnih, dovodjenja nestručnog partijskog kadra i degradiranja profesije u svakom pogledu", navodi DJB.

Smatra i da je "premijeru i njegovom ministru policije Nebojši Stefanoviću sve teže da kontrolišu nezadovoljstvo policije" i dodaje da je "ovo očigledan korak ka pravljenju partijske policije koja treba da obezbedjuje vlast".

"U Pomoćnu policiju će biti biran poslušni partijski kadar SNS na isti način kao što su birani (i upotrebljavani) pripadnici Komunalne policije u Beogradu, kao što su postavljani notari, izvršitelji i kao što će biti birani upravitelji zgrada", ocenjuje DJB.

LSV je ocenila da je Uredba Vlade Srbije o formiranju pomoćne policije nepotrebna, i postavila pitanje zašto država formira "paralelne policijske snage".

Ta straka je upozorila da Uredba, koja je juče stupila na snagu, previdja da se Pomoćna policija formira u situaciji "dramatizacije političkih prilika u zemlji".

Stranka je u saopštenju ocenila i da su posebno diskutabilna ovlašćenja koja ministar policije dobija ovom Uredbom, da može u Pomoćnu policiju angažovati odredjena lica koja ispunjavaju uslove predvidjene Uredbom i to bez raspisivanja javnog konkursa.

LSV smatra da ova uredba podriva strukturu Policije Srbije, ali i samu državu, koja "ne sme biti zavisna od takozvanih pomoćnih snaga bezbednosti, nego od regularnih bezbednosnih struktura".

Pokret Dveri smatra da je Vučić formiranjem "pomoćne policije" brutalno zloupotrebio poziciju i suspendovao pravnu državu praveći paradržavnu, privatnu, naprednjačku policiju koja treba da bude logistika u političkom teroru koji sprovodi nad neistomišljenicima.

"Zašto  Vučić parapoliciju formira baš sada u predizbornom periodu? Da li Vučić svoje batinaše koji su se "proslavili" prebijanjem i incidentima na biračkim mestima, sada uvodi u legalne institucije kako bi slobodno mogli da sprovode nasilje, a ne bi snosili nikakvu odgovornost?", navode Dveri.

Po uredbi Ministar dobija ovlašenje da i bez konkursa može da angažuje pomoćne policajce, a da bi bili angažovani dovoljno je da budu nezaposleni, stariji od 18, a mladji od 50 godina i da imaju najmanje srednju stručnu spremu, u četvorogodišnjem trajanju.

Oni potom ne moraju da deluju u svojim sredinama, već bilo gde na teritoriji Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.