AAA

POLITIKA | 03.03.2017 14:05 > 03.03 14:08

Nikolić: Nadam se da neće biti uslova EU koje Srbija ne može da ispuni

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogereini izrazio nadu da u pregovorima o članstvu Srbije u EU neće biti dodatnih uslova koje Srbija ne može da ispuni kao što je priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Srbija aktivno radi na ispunjavanju uslova da postane punopravna članica i iskreno razgovara sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Ne znam da li će biti dodatnih uslova i nadam se da neće biti uslova koje ne možemo da ispunimo, a to je priznavanje Kosova i Metohije", rekao je Nikolić saopšteno je iz njegove pres službe.

Mogerini je rekla da je Srbija "važan faktor mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana" i da članstvo u EU ne znači nužno da mora da se opredeli izmedju Istoka i Zapada, navodi se u saopštenju.

"Postoji percepcija da punopravno članstvo podrazumeva da mora da se napravi izbor izmedju Istoka i Zapada. Svakako da jedno ne isključuje drugo i potrebno je raditi na tome da se promeni takva percepcija", navela je Mogerini, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je Nikolić Federiki Mogerini preneo zabrinutost povodom situacije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini i naglasio da EU treba da nastavi da daje podršku održavanju mira u regionu.

On je potvrdio posvećenost Srbije miru i stabilnosti i konstatovao da u regionu tenzije rastu i da rukovodstva u pojedinim zemljama nisu u stanju da izadju na kraj sa izazovima sa kojima se suočavaju.

Govoreći o migrantskoj krizi Nikolić je kazao da se broj izbeglica u Srbiji povećava, da Srbija čini sve da se ponaša civilizovano prema migrantima, ali očekuje da EU nadje sveobuhvatno rešenje za taj problem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.