AAA

POLITIKA | 29.03.2017 17:30 > 29.03 17:44

AP: Opozicioni kandidati suočeni s medijskom blokadom


Glavni opozicioni predsednički kandidati u Srbiji u duelu s kandidatom vladajuće koalicije Aleksandrom Vučićem pokušaće da nadvladaju šanse koje im se daju, probiju medijsku blokadu i javno razvlačenje po blatu, ocenjuje danas američka agencija Asošiejted pres.

AP navodi da se opozicioni kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić razlikuju po mnogo čemu, ali da se slažu u jednom  -  kampanja za nedeljne predsedničke izbore je najprljavija od glasanja '90-tih koja su održavala Slobodana Miloševića na vlasti.

"Videli smo teška vremena u ovoj zemlji i prošli smo kroz brojne neravnopravne izbore, neravnopravne u smislu slobodnih i pravičnih uslova za održavanje izbora", rekao je Jeremić u intervjuu za AP, dodajući da su ovi izbori najgori koje je video.

Američka agencija navodi da izazovi s kojima se susreću Jeremić i Janković nisu laki imajući u vidu nedavno istraživanja BIRODI-ja po kojem je Vučić dobio 120 puta više vremena u medijima od njih dvojice zajedno.

Glavni mediji pod Vučićevom kontrolom demonizuju većinu opozicionih kandidata ne pružajuću im šansu da odgovore, navodi AP i dodaje da su opozicioni kandidati i njihove porodice predstavljeni kao sluge Zapada i kriminalci, uz objavljivanje privatnih detalja koji su procureli iz obaveštajnih službi.

Janković je u jednom beogradskom tabloidu označen kao "ubica" prijatelja koji je izvršio samoubistvo 1993. godine, navodi AP, dodajući da je istraga pokazala da Janković nema ništa s tim slučajem. Za Jeremića, za kojeg AP ocenjuje da je ugladjenih manira, navodi se da je "okružen najvećim kriminalcima".

S druge strane, navodi AP, Vučić se u medijima veliča kao snažan vodja i spasilac Srbije, uprkos dubokim ekonomskim i socijalnim problemima s kojima se Srbija suočava.

Vučić vodi kampanju s položaja premijera, što mu omogućava da iskoristi državna sredstva za jačanje popularnosti, uključujući posetu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, navodi AP.

Američka agencija navodi da Vučić, bivši ultranacionalista koji sada podržava EU, negira optužbe da vodi prljavu kampanju i da kaže da je jedina platforma opozicionih kandidata "mržnja prema Vučiću".

Jankovića, za kojeg AP navodi da je branilac ljudskih prava, podržavaju prozapadni liberalni glasači, dok bivši ministar spoljnih poslova Jeremić ima podršku konzervativnijih i nacionalističkih grupa.

Iako je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, Vučić pokušava da zacementira svoju vlast na još pet godina, navodi AP, dodajući da kritičari kažu da želi da uspostavi autokratiju kakva postoji u Rusiji.

Jeremić je rekao da je primer medijske pristrasnosti slučaj kada je Srpska napredna stranka optužila njegovu suprugu da je šefica svih narko kartela u Srbiji.

"I kada je održala konferenciju za novinare povodom tih optužbi, premijer je uvideo da je to veoma, veoma glup potez i izvinio se. Ali ne njoj, već narodu Srbije", rekao je Jeremić.

On je rekao da je na televizijama pres konferencija njegove supruge zauzela 20 odsto, a Vučićeva reakcija 80 odsto prostora.

Vučić je kao jedan od bivših lidera nacinalističke Srpske radikalne stranke podržavao Miloševićevu ratnohuškačku politiku 90-ih i bio je Miloševićev ministar informisanja u vreme kada su medijske slobode bile veoma suzbijene, navodi AP.

Jeremić i Janković kritikuju odsustvo reakcije iz EU, za koju kažu da ignoriše Vučićevu nedemokratsku politiku kako bi se održao mir na Balkanu.

"Mislim da se boje Vučića", rekao je Janković za AP i dodao: "Oni žele mir i stabilnost na Balkanu i znaju da nestabilnost jedino može pokrenuti sam Vučić. On ucenjuje Evropu".

Janković je rekao da Evropu ne treba da zavara Vučićeva proevropska politika dok osnažuje vojne i druge veze s Rusijom, navodi AP.

"Vučić kaže jedno, radi drugo, a misli treće. Gleda u Evropu dok ide u suprotnom smeru", rekao je Janković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.