AAA

POLITIKA | 10.05.2017 14:50

Administrativni odbor o REM-u i broju zaposlenih

Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je danas predloge o maksimalnom broju zaposlenih u više državnih organa, organizacija i nezavisnih tela, a najviše rasprave bilo je o radu Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Usvojen je predlog o utvrdjivanju maksimalnog broja zaposlenih u instituciji poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije, REM,  zaštitnika gradjana, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Komisiji za zaštitu konkurencije, Fiskalnom savetu, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Komisiji za hartije od vrednosti, Agenciji za energetiku, Državnoj revizorskoj instituciji i Skupštini Srbije.

Predlog REM-a o maksimalnom broju zaposlenih predstavila je članica Saveta tog tela Olivera Zekić koja je navela da REM trenutno ima 82 radnika, a da plan o maksimalnom broju zaposlenih predvidja 105.
Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov želela je da zna šta tačno rade zaposleni u REM-u i da li je tom telu potrebno "pojačanje" u službi za nadzor i analizu emitera.

"Da li ste vi u REM-u zadovoljni načinom nadzora i analizom emitera", pitala je Aleksandra Jerkov i dodala da su mediji "prepuni govora mržnje, zloupotreba i optužbi koje su zabranjene zakonom".

Komentarišući da je u službi za odnose sa javnošću REM-a zaposleno pet osoba, Aleksandra Jerkov je pitala da li je njihov posao da nadju izgovor zbog čega REM na to ne reaguje i nije u mogućnosti da izrekne kazne emiterima.

Ona je ocenila da je, s druge strane, REM bio veoma ažuran kada je SBB stavio N1 na prvo mesto na listi kanala.

Aleksandra Jerkov je dodala da REM, medjutim, nema stav po pitanju da je jedan predsednički kandidat tokom predizborne kampanje 49 puta bio zastupljeniji od svih drugih kandidata.

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić je rekla da je "politička priča" da REM ništa ne radi.

"Da li vi hoćete da nam uskratite pravo da imamo službu za odnose sa javnošću, pa da angažujemo neku agenciju", rekla je ona i dodala da bi poslanica trebalo da se upozna sa zakonima koje je skupština donela.

Olivera Zekić  kazala da je REM reagovao u slučaju N1 jer je to SBB uradio van zakona i da REM odredjuje kako se numerišu kanali.

Kako je dodala, članovi REM-a nemaju pravo da kažu da li su zadovoljni ili ne radom tog tela i to će kvalifikovati Skupština kojoj je to telo odgovorno.

Institucija zaštitnika gradjana predložila je da maksimalan broj zaposlenih bude 106, dok je institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2017. godinu predložila 50 izvršilaca.

Predlog Fiskalnog saveta za ovu godinu je 17 zaposlenih, Agencije za energetiku pet, a Komisija za zaštitu konkurencije ima 52 radna mesta.

Tokom današnje sednice vodjen je jedinstveni pretres o svih 14 tačaka dnevnog reda, čemu se usprotivila poslanica pokreta "Dosta je bilo" Branka Stamenković.

"Kako mislite da ovako važnu raspravu sprčkamo za 10 minuta za 12 nezavisnih tela", zapitala je ona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.